aA
Mėsos kainos parduotuvėse šovė į viršų, tačiau žmonės perka ne tik prekybos centruose. Jie kiek kitokius gaminius renkasi turguose ir Lietuvoje jau atsirado prekyviečių, į kuriuos einantys pirkėjai nelabai varginasi skaičiuoti išlaidas maistui.
Mėsa brangsta – kas vyksta turguose ir kur pirkėjai neskaičiuoja pinigų
© DELFI / Domantas Pipas

„Jei pažiūrėsite į akcijas, tai geresnis sprandinės ar nugarinės gabalas parduotuvėje kainuos virš 3 eurų. Kumpio kilogramą dar galima nusipirkti iki trijų eurų, tačiau metų pradžioje jis kainavo 1,99 euro. Tokios kainos baigėsi ir jų šią vasarą nebepamatysime“, – analizuoja Petras Čepkauskas, kainų lyginimo portalo „Pricer.lt“ Maisto krypties vadovas. Eksperto duomenimis, kiaulienos kaina jau viršijo penkerių metų vidurkį.

Prekybos centrai savo ruožtu sako, kad kainos ne didėja, bet mažėja. „Vertinant trijų mėnesių laikotarpį ir jį lyginant su pernai metų tuo pačiu laikotarpiu, kiauliena pigesnė 13 proc. Tačiau kas bus ateityje neaišku“, – sako Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Tačiau turgaus prekybininkai sako, kad ypatingo kainų kilimo kol kas nėra ir pirkėjų šie šuoliai nebaido.

„Kiauliena žemaitiška, iš Plungės rajono, daugiausia smulkių ūkininkų. Kokybė tikrai gera. Kainos šiek tiek pakilę, apie 10 proc,. tačiau jau kelis mėnesius nekinta. Žmonės, kai produkcija kokybiška, į tokius pokyčius nebereaguoja“, – sako Sigitas, Kalvarijų turguje prekiaujantis mėsa.

Pardavėjas tikina, kad jau nebėra ir vadinamojo šašlykų sezono, kai atšilus visi traukdavo į gamtą ir tai keldavo atskirų kiaulienos dalių kainą. Dabar lietuviai lauke gamina ištisus metus. Kalbant apie vartojamus produktus, jie keičiasi kas savaitę. Turbūt priklauso nuo to, koks populiarus receptas tuo metu skelbiamas žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose.

„Populiariausia prekė, kurios mums trūksta, tai sprandinė. Žmonės nori kokybiškos mėsos ir kuo skanesnės. Kelių eurų skirtumas kilogramui nebejaudina. Be to, matome, kad į turgų sugrįžo restoranų šefai, kuriems reikia kokybiškų produktų“, – dėlioja Sigitas.

Sprandinės kilogramas pas jį 7,5 euro, mėsingos karkos kilogramas 4,5 euro, nugarinė 6,5 euro.

Vidutinis krepšelis skiriasi priklausomai nuo savaitės dienos. Vidury savaitės pirkėjai renkasi pigią mėsą, moka kelis eurus, savaitgaliais, kai atvažiuoja dirbantys žmonės, ne pensininkai, jis šokteli iki 50 eurų.

„Rūkome, sūdome vytiname mėsą. Laikomės senų technologijų ir naudojame tik alksnį ar juodalksnį. Jokios pušies, nes tai keičia skonį. Kalbant apie kainas, jos kyla, bet iš lėto. Jei mėsa brangsta, neišvengiamai kyla ir produkcijos kaina“, – dėlioja Miroslavas, Kalvarijų turguje prekiaujantis „Bajorų mėsos“ produktais. Jis juokauja, kad žmonės dažnai pamiršta, kiek vienas ar kitas produktas kainavo prieš keletą mėnesių ir sako, kad vėl viskas pabrango. Be to, kai žaliavos kaina kyla centais, tai gamintojas prisiima sau, kad nedidinti kainų ir nebaidyti pirkėjų.

Lašiniai kainuoja nuo 7 iki 8 eurų už kilogramą ir jų gamintojas atsidūsta, kad gauti kokybišką žaliavą, iš kurios būtų galima gauti gerą produktą, sudėtinga. Lietuviškos žaliavos apie pusę.

„Žmonių skonis keičiasi. Prieš pusantrų metų pirkėjai rinkosi vytintus gaminius su įvairiais prieskoniais. Dabar tai nuslopo. Pirkėjai per karantiną renkasi paprastą valgį – lašinius, šoninę, kumpį. Ieško, kad būtų pigiau ir kuo didesnis gabalas maisto šeimai“, – sako Miroslavas.

Visai kitos kainos ką tik duris atvėrusiame prabangiame Paupio turguje, kuris skirtas aukštas pajamas gaunantiems žmonėms.

„Mes kainų nekeičiame, nesvarbu, kad nauja vieta. Žmonės perka, ypatingai šviežią jautieną. Ji, pas mus ne pati brangiausia mieste ir pirkėjai grįžta. Matome, kad žmonės nori patys gaminti ir ieško kokybiškų produktų. Pavyzdžiui, jautienos kepsnys, kurio kilogramas kainuoja 24 eurus, perkamas ir niekas net nesiginčija dėl kainos“, – savo asortimentą Vilniaus Paupio turguje apibūdina ekomarket.lt atstovas Liudvikas Misiukas.

Pardavėjas sako, kad populiariausios pieniškos jautienos dešrelės, kurių 300 gr pakelis kainuoja 4 eurus. Lašiniai su prieskoniais, tradicinėmis žolelėmis. Žmonės perka paragauti. Tradiciniai rūkyti lašiniai ekologiški. Kainuoja iki 12,9 euro už kilogramą. Brandintos jautienos faršo kilogramas 9,5 euro.

„Pagrindinis skirtumas nuo kitų prekybos kokybė. Pas mus jautiena tik ekologiška ir lietuviška. Net vizualiai matoma, kad produktas supjaustytas, tvarkingai įpakuotas. Be to, nuo tradicinio turgaus skiriasi ir pirkėjas, kuris gali mokėti už geresnį produktą“, – aiškina L. Misiukas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(3 žmonės įvertino)
1.0000

Nuomonės formuotojas pristato naują agrosektoriaus realybę, kai senosios technologijos verčiamos iš pamatų (12)

Vaizdo tinklaraštininkai (blogeriai) socialiniuose tinkluose pateikia pačių įvairiausių receptų,...

Arūnas Milašius | D+

Ūkis, kuris atsiperka ir maitina šeimą – ko pritrūksta mokantiems užauginti

Nors Lietuvoje nuolat neslopsta ginčai kokį ūkį reikia remti – perdirbėjai norėtų dirbti su...

Milijonus į ūkį investavęs lietuvis našumu olandus pavijo, pinigais dar ne pakeliui subūrė komuną (24)

Gintautas Migonis , buvęs „Malsenos“ vadovas, pirmą kartą ūkininkauti pamėgino dar tolimais...

Po kariuomenės pasuko prie gervuogių ir aviečių (5)

Pervalkuose, prie Mūšos upės, senelių Kazėnų giminės žemėje ūkininkaujantis Andrius Vingilys...

Žuvies versle besisukantis verslininkas rado būdą, kaip išgyventi: tai mus išgelbėjo (20)

Vladas Vickunas, su „Žuvies pašto“ prekės ženklu gaminantis žuvies produktus, sako, kad per...

Top naujienos

Maskoliūnas aiškiai įvardijo, kas dar kiša koją Lietuvos rinktinei (42)

Po trijų sėkmingų testų prieš olimpinį atrankos turnyrą Kaune, kuris prasidės kitą savaitę,...

Po Nausėdos patarėjo išėjimo pas mitinguotojus – griežtas vertinimas: gali būti aukų (662)

Po to, kai praėjusią savaitę prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas Povilas...

Po audringų dienų – atokvėpis: sinoptikai pateikė prognozę, koks laukia savaitgalis (6)

Šiandien Lietuvos orus vėl lems žemesnio slėgio laukas. Po šviesesnio ir sausesnio ryto,...

Po „Pfizer“ ir „Moderna“ triumfo – nusivylimas Vokietijoje: tai didelė staigmena (285)

Spartus „ Pfizer Inc.“ ir „ Moderna Inc.“ vakcinų kūrimas ir ypatingas veiksmingumas...

Neatrasta Europos šalis: čia dar nėra gausybės turistų, tačiau rasite įspūdingą gamtą, laisvus paplūdimius ir puikų maistą (61)

Albanijoje dar nėra gausybės turistų, didžiulių viešbučių tinklų ir perpildytų paplūdimių,...

Testai baigėsi: Lietuvos rinktinė dar kartą sutriuškino Dominikos Respublikos krepšininkus (152)

Pasirengimą olimpiniam atrankos turnyrui Kaune Lietuvos rinktinė baigė trečia pergale iš eilės....

Perspėja, kad atostogos gali apkarsti: apie ką dažniausiai nepagalvoja gyventojai, palikdami savo namus (13)

Prasidėjus atostogų sezonui, reikėtų pasirūpinti ne tik savo laisvalaikiu, bet ir namais. Antraip...

Severija Tarailienė | D+

Susapnavote intymų sapną apie pažįstamus žmones? Ką apie tai pasakytų Jungas, Freudas ir Perlsas

Prabudote ir pamenate sapną , kuriame patyrėte intymų ryšį su savo kolega ar neseniai sutiktu...

Savo žvaigždės sulaukę kroatai įveikė Puerto Riką, paskutinis vokiečių testas atšauktas dėl COVID-19

Prieš olimpinį atrankos turnyrą Splite Kroatijos nacionalinė ekipa dar kartą 72:66 (22:18, 24:9,...