Ūkininkas Alvydas didžiulį galvijų ūkį Alytaus rajone puoselėjo daugiau nei 40 metų. Dabar čia liko paskutinės karvės.

„Visos geros, gražios, matau taisosi, miltai veikia, dar palaikysim ir vešim į Krekenavą, o ką daryt“, – sakė ūkininkas Alvydas Kėrys.

O čia jau tuščias tvartas, kur dar neseniai laikyta per 70 karvių.

„Linijos išmontuotos, palengva griaunam, nežinau, ar bus pirkėjų, ar nebus. Jei ne, išvešim į laužą, o ką daryt, kur dėt“, – kalbėjo jis.

Ūkininkas guodėsi, kad atsisakyti viso gyvenimo darbo privertė mažėjančios pieno kainos.
„Nėra pinigėlių iš to ūkio, o pinigėliai pagrindas yra. Mūsų valstybės vairas nenori, kad mes egzistuotume, geriau jiem įsivežti viską“, – sako A. Kėrys.

Nors pernai jau vyko masiniai ūkininkų protestai, tačiau šiemet pieno supirkimo kaina dar labiau krito.

„Mes esam paskutiniai Europos Sąjungoj. Jeigu Europoj kaina siekia beveik 44 centus, mūsų 33 centus, galima palyginti. Pernai metais kiek gavom per 53 centus, tai va koks yra kritimas“, – teigė Pieno gamintojų asociacijos tarybos pirmininkas Jonas Vilionis.

Pasak ūkininko išaugus išlaidoms apie pelną lieka pasvajoti.

„Pašarų ruošimo plėvelės pabrango, kokybė suprastėjo, jos reikia daugiau vynioti. Grūdų traiškymai, kombinuotų pašarų ruošimas irgi pabrango, o mum viskas atpigo, tai kaip mes galim toliau tęsti tą jungą. Viskas, užtenka, peržegnojam“, – teigė ūkininkas.

O tokių, jau užkabinusių ant tvartų spynas šiemet dar daugiau.

„Situacija yra labai bloga, kritiška, galima pasakyti. Mažėja karvių skaičius – nuo metų pradžios kažkur 7,6 tūkst. Pieno gamyba 1,6 proc. traukiasi palyginus su pernai“, – teigia J. Vilionis.

Žemės ūkio ministerija skaičiuoja, kad traukiasi vyresni ūkininkai.

„Daugiausiai tai yra vyresnio amžiaus žmonės. Šių metų duomenimis, amžius besitraukiančių pieno gamintojų yra 60 metų. Šiemet pieno gamintojams buvo išmokėta daugiau nei 18 mln. eurų parama, taip pat šiemet buvo išmokėta 44 mln. susietosios paramos, t.y., beveik 7 mln. eurų daugiau nei pernai metais“, – teigia Žemės ūkio viceministras Vytautas Abukauskas.

A. Kėrys svarsto, kad Lietuvoje ūkiai stambinami ir jiems teikiama pagalba, o mažesni naikinami: „Ateities tikrai nematyti Lietuvoje, išliks stambieji galbūt. Jiems lengviau išgyvent.“

Pieno gamintojų asociacijos duomenimis, Lietuvoje pagaminamo pieno kiekiai drastiškai mažėja.
„Estai pasistatė gamyklą, atsiima ir Latvijos pieną dabar, kiek žinom, 150 tonų. Jeigu mes per dieną pagaminame apie 3,6 tūkst. tonų toms 5-6 gamykloms“, – sako J. Vilionis.

Pasak jo, nepagaminant produkcijos Lietuvoje kainos keisis ar labiau: „Paskui kai neliks mūsų produkcijos ir jos neužteks, už kiek atveš, tiek ir mokėsim.“

Žemės ūkio ministerijos skaičiavimu, nors ūkiai traukiasi, produkcijos pagaminama daugiau.

„Rugsėjo mėnesį buvo pieno pagaminta beveik 3,5 mln tonų daugiau negu pernai metų tą patį laikotarpį. Taigi kad ir besitraukiant pieno sektoriui, mažėjant pieno gamintojų, mes pieno kasmet pagaminam vis daugiau“, – sako Žemės ūkio viceministras.

Lietuva 70 proc. pieno produkcijos suvartoja, likusią dalį eksportuoja.

Visą reportažą rasite LNK portale: