Pasak žemdirbių, kovai su jais bus imtasi specialių veiksmų ir pasitelkiamos naujosios technologijos.

Vis opesnė problema

Seimo narys Kazys Starkevičius socialiniame tinkle pasidalino motociklininkų iškrėstomis piktadarystėmis. Nuotraukose užfiksuotos laukuose paliktos vėžės ir besimėtančios motociklų dalys, ūkininkas nufilmavo kaip piktadariai nereaguoja į garsinį signalą. Lyg to būtų maža, vienas jų vos nepalindo po automobilio ratais.

„Su motociklininkų problema susiduriu ne tik aš, bet ir visų didžiųjų miestų priemiesčiuose dirbantys ūkininkai. Ypač dabar, savaitgaliais arba pavakariais susiburia jauni aštrių pojūčių mėgėjai, atsiveža savo plieninius žirgus į laukus ir pradeda laukuose siautėti, „žvaigždutes“ ir „kregždutes“ daryti.

Jie nežiūri kur važiuoja ir taip niokoja laukus bei miško paklotę. Pasirenka kažkokią trasą ir važiuoja skersai ir išilgai. Kiek pastebėjau, jie dažnai buriasi grupėmis, kartais po 3 ar 5 motociklus ar keturračius. Taip pramogauja ir kai pasėliai būna didesni, taip pat pravažiuoja ir žiemą“, – aiškina jis.

Sugauti nelengva

Paskelbtas įrašas susilaukė nemažai dėmesio ir komentarų. Pasak K. Starkevičiaus, ir kiti ūkininkai siuntė nuotraukas, kuriose užfiksuota, kaip atrodo laukai po to, kai juose smaginosi motociklų ir keturračių vairuotojai. Anot jo, šiuos pramogautojus sugauti nėra taip lengva.

Kaip aiškina politikas, paprastai motociklai būna be valstybinių numerių, tad vairuotojų tapatybės negalime nustatyti, taip pat jie visi būna su šalmais ir vienodomis aprangomis. Sakoma, kad ši jų piktadarystė tapo savotišku sportu, naktinės lenktynės persikėlė į laukus. Laukuose vis dažniau pastebime važinėjant motokrosinius motociklus ir keturračius. Pastarieji privalėtų turėti valstybinius numerius, bet motokrosiniams motociklams to nereikia, kadangi juos nusiveža į trasą, eisme jie nedalyvauja.

Seks motociklininkus iš oro

Pasak K. Starkevičiaus, jam pačiam teko gaudyti piktadarius, kai važiavo į savo fermą ir pastebėjo vieną iš motociklininkų, atvažiuojantį per laukus. Jis teigia, kad norėjo pasikalbėti su juo, tačiau jis ūkininko vos nenutrenkė ir nušvilpė toliau.

„Radome laukuose ir motociklo detalių, turbūt važiuodami truputėlį apsilaužė. Dabar ūkininkai susivienija ir panaudosime naująsias technologijas kovai su šiais piktybiniais motociklininkais. Turime ir bepiločius, jeigu pavyks, tai seksime motociklininkus iš oro.

Taip pat bandysime susekti, kur jie pasistato savo automobilius, kurie yra su valstybiniais numeriais. Taip galėtume atvykti ir iki jų namų, o po to perduoti medžiagą policijai, kad ji išsiaiškintų ir juos tiesiog sudrausmintų“, – pasakoja jis.

K. Starkevičius pabrėžia, kad piktavalių pažeidėjų dėka, laukuose dabar gausu priartų griovių, o padaryti nuostoliai siekia apie porą tūkstančių eurų.

„Pasitarėme ir policijai pareiškimo nerašėme, nes ji dabar ir taip turi ką veikti. Ir patys motociklininkai rizikuoja taip važinėdami, nes gali įkristi ir laukuose susižeisti“, – įspėja jis.

Pasitelks ir kitas priemones

Anot jo, jam teko bendrauti ir su kitų šalių žemdirbiais. Belgijos ūkininkai tikina, kad tokios problemos pas juos nėra ir jie net sunkiai supranta, kaip po laukus gali važinėti motociklai ir keturračiai. Jis tikisi, kad problemos paviešinimas socialiniuose tinkluose padės kovoti su motociklininkais.

„Atskleidėme būdus, kaip su jais kovosime, turime įvairias priemones. Nors jie galvoja, kad jų identifikuoti neįmanoma, nes važinėja su šalmais, bet yra ir kitų būdų, tuo labiau miškuose yra pastatytos kameros.

Už pasėlių išvažinėjimą gali būti skiriama kelių šimtų eurų bauda, priklausomai nuo ploto. Pažeidėjams priklauso ir nuostolių atlyginimas. Jeigu jie važinėja neregistruotais keturračiais, jiems priklausys bauda ir už tai“, – padarinius vardija jis.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (375)