„Inter Cars Lietuva“ Agro ir statybinės technikos skyriaus vadovė Jonė Baigytė sako, kad pasibaigus derliaus nuėmimo sezonui reikėtų nepamiršti atlikti žemės ūkio technikos techninės priežiūros darbų ir ją paruošti žiemai. Blogai paruošta žemės ūkio technika nukenčia nuo korozijos.

„Pirmiausia rekomenduojama techniką sutvarkyti: nuvalyti susikaupusius pelus, šiaudus, augalų masės likučius ar purvą. Jei įmanoma, visą žemės ūkio įranga patariama išvalyti aukšto slėgio plovimo mašina. Sutepkite judančias dalis, visas lengvai rūdijančias dalis, pavyzdžiui, plūgo strypus arba chromuotus hidraulinių cilindrų strypus, padenkite aukštos kokybės apsaugine priemone. Patikrinkite, ar įrangos dalys nėra sulūžusios, sulenktos ar susidėvėjusios“, – pataria J. Baigytė.

Žemės ūkio techniką geriausia laikyti uždarose patalpose: angaruose, garažuose, pastogėje. Jei uždarų patalpų nėra, uždenkite žemės ūkio techniką brezentais, tentais, palikdami vietos orui cirkuliuoti, kad nesikauptų drėgmė, tačiau būtų išvengta nepalankių orų sąlygų.

Reguliari žemės ūkio technikos patikra

Žemės ūkio technikos remontą ir priežiūrą prieš sezoną verta pradėti nuo dažniausiai naudojamos transporto priemonės, pavyzdžiui, traktoriaus. Paprastai prieš pradedant eksploatuoti traktorių atliekami penki veiksmai: hidraulinio slėgio patikra, padangų slėgio patikra, variklio alyvos ir aušinimo skysčio patikra, vizualinė apžiūra ir valdiklių patikra. Bene svarbiausia – užtikrinti padangų slėgį (kad nebūtų peržengtos optimalaus diapazono ribos) ir patikrinti alyvos lygį.

„Geriausia paruošti žemės ūkio techniką pagal gamintojo rekomendacijas, nepamiršti pakeisti alyvos ir filtrų. Dažniausiai gamintojai tiksliai nurodo, kiek valandų varikliui išdirbus kokį remontą reikia atlikti. Nereikėtų pamiršti, kad skirtingų gamintojų technikos priežiūros darbai gali kiek skirtis, todėl būtina vadovautis tik savosios technikos naudojimo instrukcijomis“, – atkreipia dėmesį J. Baigytė.

Reguliariai tikrinkite ir visų traukiamų priekabų ir įrangos, taip pat visų traktorių, sunkvežimių, kuriuos naudojate įrangai tempti, priekabų kablius ir jungtis. Įsitikinkite, kad šios dalys veikia tinkamai ir gali būti saugiai prijungtos. Jei įmanoma, nuvalykite nešvarumų ir rūdžių perteklių.

„Labai svarbu ir tinkamai pasirūpinti padangomis. Padangos žemės ūkio technikai yra gaminamos taip, kad modernūs traktoriai galėtų sumažinti slėgį padangose ardami lauką, o grįždami ant asfaltuoto kelio jas vėl pripildyti oro. Padangos kas dieną gali būti nuleidžiamos ir pripučiamos po keletą kartų. Patikrinkite, ar nematyti protektorių nusidėvėjimo požymių, ir įsitikinkite, kad visos padangos yra pripūstos iki rekomenduojamo lygio“, – teigia J. Baigytė.

Apšvietimo elementai, akumuliatorius ir stabdžių sistema

Kalbant apie žemės ūkio techniką, taip pat svarbu pasirūpinti stabdžių žibintais, akumuliatoriumi ir stabdžių sistema. Pirmiausia patikrinkite visus stabdžių žibintus, signalines lemputes ir bet kokį kitą įrangos apšvietimą. Pritvirtinkite priekabas ir įsitikinkite, kad jose taip pat veikia visi žibintai. Taip užsitikrinsite, kad įranga veiktų saugiai.

„Kitas svarbus dalykas – tinkamai veikiantis akumuliatorius. Stebėkite, ar ant akumuliatoriaus nėra korozijos požymių. Dėl to transporto priemonė gali sustoti ir dingti galia. Jei įmanoma, patikrinkite akumuliatorių ir įsitikinkite, kad jis įkrautas. Jei turite tam tikrą įrangą, kuri naudojama tik sezoniškai, apsvarstykite galimybę akumuliatorius laikyti patalpoje, kol žemės ūkio technika nenaudojama“, – sako pašnekovė.

Pasak jos, svarbu užbėgti įvykiams už akių ir laiku išspręsti stabdžių problemas. Bet kokios galimos problemos ignoravimas dažnai gali sukelti rimtesnių problemų kelyje. Eksploatuojant traktorių ar kitą žemės ūkio techniką, svarbu švelniai ir sklandžiai naudoti stabdžius. Venkite staigaus stabdžių spragtelėjimo, nes tai gali sukelti perkaitimą ir stabdžių gedimą. Laipsniškai spausdami stabdžius, galite užtikrinti kontroliuojamą ir saugų lėtėjimą.

„Tikrinant stabdžių trinkeles reikia atkreipti dėmesį į du dalykus: pernelyg didelį ir netolygų susidėvėjimą. Per didelis susidėvėjimas gali reikšti, kad trinkeles reikia pakeisti, o netolygus susidėvėjimas – kad apkaba ar kitas komponentas veikia netinkamai. Girgždėjimas dažnai rodo, kad yra nešvarumų ar susidėvėjusių dalių. Tikrindami stabdžių žarnas, vamzdelius, atkreipkite dėmesį, ar nėra įtrūkimų, įbrėžimų“, – pabrėžia J. Baigytė.

Traktoriaus ar kitos žemės ūkio technikos stabdžių sistema susideda iš daugybės judančių dalių, kurias reikia tinkamai sutepti, kad neužstrigtų. Naudokite tik gamintojo rekomenduojamą aukštos kokybės stabdžių tepalą, vadovaudamiesi jo naudojimo instrukcijomis. Reguliarus tepimas padeda palaikyti sklandų stabdžių sistemos veikimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją