Kas norime kokybiškų bei skanių uogų, palaikome savus ūkininkus, perkame lietuviškas, kiti įsigyjame pigesnes lenkiškas. Kaip sekasi realizuoti užaugintas braškes, koks šiemetinis jų derlius, teiravomės jas auginančių braškininkystės atstovų.

Braškių sezonas prasidėjo anksčiau

Dvi pažįstamos braškių augintojos sakė, kad šiemet uogomis neprekiaus, nes plotus nusiaubė grambuolių lervos. Viena iš jų teigė braškes dabar auginanti tik šiltnamyje savo reikmėms. Kita augintoja bėdojo, kad iš viso nemažo ploto tik trečdalis lauko beliko, kur auga braškės, kitas ,,patvarkė“ grambuolių lervos. Tačiau moteris nepasiduoda ir nenuleidžia rankų. Prie kiekvieno pakenkto braškės daigo iškasė duobutę, ten įpylė Lenkijoje pirktos specialios priemonės, naikinančios grambuolių lervas, ir vėl duobutę užkasė. Plušėjo nemažai, bet tikisi, kad darbas nenueis veltui ir kitais metais braškynas atsigaus.

Ūkininkai Kazimiera ir Dainius Kastygovai, Seirijų seniūnijoje, Lapšiaus kaime, pusės hektaro plote auginantys „Flayr“, „Rumba“, „Darselect“ ir „Asia“ braškių veisles, turinčias sertifikatus, derliumi nesiskundžia. Šiemet jis neblogas. Sausra jų nebaugina, nes braškyne turi įsirengę lašelinę laistymo sistemą. Braškės, anot kalbintos K. Kastygovienės, žiemą nukentėjo nuo šalčio.

Ruduo buvo lietingas, žiema užklupo be sniego, todėl nemažai braškių kerų nušalo. Dabar uogos, šviečiant saulei, sparčiai noksta. Užtat ir šiemetinis jų pardavimo sezonas prasidėjo anksti – gegužės 25 dieną, o pernai – apie birželio 4 dieną. Dalis braškyno buvo uždengta balta agroplėvele, tačiau, esant šiltiems orams, ir be priedangos buvusios braškės greitai prinoko. Dalį braškių ūkininkai parduoda iš namų, o antradieniais ir penktadieniais jomis prekiauja Seirijų turgelyje. Taip pat uogas pardavinėja iš automobilio kelyje Alytus–Seirijai, prie Miroslavo žiedinės sankryžos esančioje stovėjimo aikštelėje.

Braškes ūkininkai parduoda po 2,50 Eur už kilogramą. Kainą mažina lenkiška produkcija. Yra nesąžiningų ir lietuvių augintojų, kurie uogas, Kazimieros teigimu, perka Lenkijoje, o pardavinėja kaip pačių užaugintas.

Nors Vilniuje lietuviškų braškių kainos kur kas didesnės – svyruoja nuo 3,50–4,00 Eur už kilogramą, lazdijiečiai nori pigesnių – lietuviškų braškių, bet už lenkišką kainą. ,,Braškes parduoti pigiau nei 2,50 Eur už kilogramą mums tikrai neapsimoka. Juk braškyne dirbu nuo kovo iki spalio pabaigos, raviu, rankomis karpau ūsus, lapus. Daug dirbu, tačiau gero uždarbio nematyti. Palyginti su gaunamomis pajamomis už parduotas braškes, mano mėnesinė alga tikrai yra maža. Visgi vadovaujuosi taisykle, kad jei nieko nedarysi, tai nieko ir neturėsi“, – sakė K. Kastygovienė.

Ūkininkai auginamas braškes tręšė tik rudenį, po derliaus nuėmimo. Šiemet pavasarį netręšė. Uogas ūkininkė sakė galinti valgyti tiesiog nuo krūmo, jas skindama, kadangi braškės sveikos, ,,nepermaitintos“ trąšomis. Uogynų plotą ūkininkai žadėjo plėsti, tačiau D. Kastygovas, patyręs kojos traumą, ilgai gydosi, todėl planus tenka atidėti vėlesniam laikui.

Paklausta, kaip sekasi kovoti su sparnuočiais, siaubiančiais uogynus, ir grambuolių lervomis, labai mėgstančiomis braškių krūmus, Kazimiera juokavo, kad derliumi dalijasi su visais – ir su varnėnais, kurie, tiesą sakant, labai didelės žalos nepridaro, nes ūkininkai prikabinę atbaidančių priemonių – šiugždančių juostelių. Vėliau prie jų paukščiai pripranta ir įsidrąsina nutūpti braškyne. Tačiau jame kasdien daug laiko praleidžianti ūkininkė, skinanti braškes, irgi juos atbaido. Taigi didelių nuostolių sparnuočiai nepridaro. Grambuolių lervų braškyne, anot moters, nėra turbūt dėl to, kad jame įrengta laistymo sistema. Lervos mėgsta sausesnę žemę.

Svarbu ne kokybė, o uogų grožis

Jurgita Katėnienė, 15 arų braškių plotus puoselėjanti Leipalingyje, optimizmu netryško. Ji pirmus metus augina ir parduoda braškes, bet, anot jos, šiuo verslu nusivylusi. Žmonės esą nevertina lietuviškų braškių, nenori ekologiškai užaugintų. Jiems nesvarbi uogų kokybė, svarbus tik grožis, kaip jos atrodo. J. Katėnienė sakė auginanti „Polka“, „Asia“ bei kitų veislių braškes, kurios šiemet neblogai derėjo, nors ir buvo sausra. Reikėjo uogakrūmius lieti vandeniu.

Teko kovoti ir su paukščiais, besikėsinančiais į uogų derlių. Pasak moters, buvo griebtasi visokių būdų, bet efektyvus pasirodė vyro sprendimas lauke pastatyti muzikinį centrą ir dieną įjungti garsią muziką. Braškes J. Katėnienė parduoda iš namų, šiek tiek realizavo turguje. Už 1 kilogramą braškių moteris prašo 2–2,5 Eur, tačiau, anot jos, paklausa nėra didelė. Ateityje braškyno plėsti teigė tikrai nežadanti.

Šarūnė Čiurlionytė su draugu Povilu braškes Janėnų kaime augina jau ketvirtus metus. Didžiausias derlius, jos teigimu, buvo pernai. Šiemet labai trūksta lietaus, o laistymo sistemos neturintys, dėl to nukenčia derlius. Visgi ir šiemet jis neprastas. Šarūnė su Povilu augina šešių veislių ankstyvąsias ir vėlyvesnio derėjimo braškes: „Kent“, „Sonata“, „Polka“, „Yamaska“ bei kitas. Uogų paklausa didelė. Pirkėjai ypač mėgsta ankstyvąsias „Kent“ ir dideles saldžias „Sonata“ veislių braškes.

Uogomis Šarūnė su Povilu prekiauja iš namų, norintiems didesnių kiekių pristato ir į vietą. Pirkėjų geografija plati – Alytus, Druskininkai, Leipalingis, Lazdijai ir kitos vietovės. Konkurencijos tarp braškių augintojų nėra, nes uogų paklausa tikrai didelė. Tiek uogų neturintys, kiek yra pirkėjų. Nereikia nė skelbimų, žmonės juos jau žino ir mielai perka uogas. Dideles braškes parduoda po 3 Eur už kilogramą, o mažesnes – už 2,50 Eur už kilogramą. Sezono pabaigoje kaina turbūt sumažės iki 2 Eur.

Š. Čiurlionytė sakė, kad turbūt daugiau pajamų šiemet gaus už braškių ūsus nei už pačias braškes. Žmonės ūsus pirko dideliais kiekiais. Šarūnė su Povilu buvo išvykę gyventi ir dirbti užsienyje, tačiau sugrįžo atgal ir kuriasi Lazdijų krašte. ,,Namai yra namai. Jų neįmanoma iškeisti į gyvenimą svetimoje šalyje“, – tvirtino Šarūnė. Abu su draugu Povilu turi darbus, nes vien iš braškių verslo nepragyvensi, kadangi plotas kol kas nedidelis. Už pinigus, gautus pardavus braškes, jie kasmet išvyksta į kelionę ir dar lieka lėšų pragyvenimui.

Visi braškininkai teigė, kad uogų pardavimui dar turės apie dvi savaites.