„Į alpakų auginimą galima žiūrėti labai įvairiai: vieniems tai vilnos šaltinis, kitiems – meilės“, – akcentavo ALAA pirmininkė.

Alpakų charakterio išskirtinumai reikalauja augintojų įgūdžių

Vieno didžiausių alpakų ūkių Žemaitijoje „Čiobrelių rojus“ savininkė Gintarė Tarvydavičienė papasakojo, kad visos alpakos iš tiesų unikalios. Todėl ji nuolat tobulinasi, gilina žinias apie alpakų charakterį – beveik prieš savaitę važiavo į Lenkijoje vykusius mokymus, orientuotus į alpakų gyvenimo kokybę.

„Mokėmės, kaip su jomis gražiau bendrauti, kad jos mus gerbtų ir mes jas gerbtume“, – apie konferenciją kalbėjo Gintarė.

Pasak Žydrūno Raudžio, Jonavos alpakų ūkio savininko, kaip žmonių, taip ir alpakų charakteriai skirtingi. „Pavyzdžiui, viena alpaka yra be galo švelni, mėgsta, kai vaikai ją glosto, o kita alpakytė – individualistė, per atstumą laikosi, aš jai visada šieną dedu atskirai, ten, kur ji laukia. Net jos kirpimą specialų padarėme – su kasa. Gryna poniutė“, – pasakojo Žydrūnas.

Kaip išrenkami vardai

Nemuno alpakų augintoja bei ALAA pirmininkė A. Pranckūnienė atskleidė, kad gyvūnams vardus renka pagal situaciją – pagal mamos liniją, vietovardžių ar kalnų pavadinimus, kažkada skyrė ir graikų mitologijos herojų vardus.

„Šiemet per Liepos 6-ąją gimė alpaka, tad pavadinome ją Morta, nes karaliaus Mindaugo žmona tokį vardą turėjo“, – sakė Agnietė ir dar paminėjo, jog įprastai vardo idėja gimsta natūraliai.

Augintojas Žydrūnas pasakojo, kad pradėjo nuo 5 alpakų, tad vardus joms davė pagal charakterį ir spalvas. O po tų penkių, kai jau patys pradėjo veisti, vardus rinkdavo pagal abėcėlę: Arilė, Bosas, Celestė ir t. t. Beje, alpakų augintojas skelbia vardų konkursus ir „Facebook“ puslapyje. Šiais metais žmonių labiausiai siūlomas vardas buvo Irisas, tad tokį ir davė vienam augintiniui.

„Viena alpaka labai gina bandą nuo šunų, rėkdama garsą išleidžia panašų į vanago, tad mes ją praminėm Ona Vytautiene, nes ji kaip karžygė. Kita labai graži – Barbe pavadinom“, – pasakojo jis.

„Vaikams vardus suteikiame pagal mamos vardo pirmąją raidę. Vienas iš jauniausių alpakiukų yra Persis. Jo mamos vardas yra Pupsė, todėl ieškojom ir jam vardo iš P raidės. Beje, Persio vardas mūsų ūkiui simbolinis – mes turime taip pavadintą reklamos agentūrą. Ji atšventė 9 metų gimtadienį šeštadienį, o Persis gimė sekmadienį“, – pasakojo G. Tarvydavičienė.

Anot jos, ir lankytojai paskatino tokį vardą išrinkti, kadangi „Facebook'e“ ji taip pat kartais rengia vardų rinkimus.

Alpakoms žiema patinka labiau nei ruduo

Alpakos visus metus mėgsta būti lauke, tačiau, kaip teigė ALAA pirmininkė, vėsta orai, vėsta ir nuotaikos – rudenį patinai darosi ramesni, ne tiek kovoja, kiek vasarą.

Alpakos nemėgsta, kai ant jų lyja, todėl kai pranašaujamas lietingas oras, jos suleidžiamos į tvartą, o štai 25 laipsnių šaltis egzotiniams gyvūnams nebaisus, nes jų vilna yra viena iš prabangiausių ir šilčiausių pasaulyje. Jos puikiai jaučiasi lauke, tad ūkį galima aplankyti net ir žiemą.

„Alpakos mėgsta sniegą ir laukia pirmo šaltuko“, – teigė „Čiobrelių rojaus“ įkūrėja.

Alpakų augintojas Ž. Raudys irgi pabrėžė, kad alpakos labiau bijo karščio nei šalčio. Dėl to pavasarį jas kerpa, nes vasarą labai karšta. Šiltuoju metu jos atsiaugina vilną rudens sezonui ir tada šaltis joms visai nebaisus. Raudys taip pat pritarė, kad alpakos rudenį į lauką išeina mažiau, o žiemą labai mėgsta pasivolioti sniege.

Asociacija kviečia į neeilinę parodą

Lietuvos alpakų ir lamų augintojų asociacijai šiemet sukanka 5 metai. Pasak asociacijos pirmininkės, šį rudenį vyks kolegų susibūrimas – pirmoji Lietuvoje alpakų vilnos paroda.

Renginys vyks lapkričio 18 d. restorane „Siesta“ Vareikonių kaime, šalia Babtų. Programa dar tikslinama, tačiau pirmoje dienos pusėje numatomas vilnos vertinimas, o vėliau – rezultatų skelbimas ir aptarimas bei šventinė vakarienė. Parodoje teisėjaus iš Vokietijos atvykęs Robinas Naemannas, kuris 2022 m. pavasarį Lietuvoje vedė seminarą apie alpakas.