1. Natūralių audinių drabužiai

Jei turite sunešiotų drabužių iš natūralių medžiagų (iš grynos vilnos, medvilnės, šilko, lino), sukarpykite į skutelius, kad greičiau suirtų, ir sumeskite į komposto krūvą. Jokiu būdu nemeskite į kompostą sintetinių drabužių, taip pat apžiūrėkite, ar drabužiuose nėra sintetinių siūlų, plastmasinių, metalinių sagų, užtrauktų, benzino, dažų, lako ir kitokių nekompostuojamų medžiagų dėmių.

2. Latekso gaminiai

Kai tvarkysite namus po vaiko gimtadienio šventės, balionų skutelius drąsiai meskite į komposto krūvą. Lateksas – natūrali, yranti medžiaga, tik kažkodėl dauguma tai pamiršo.

3. Nuplaunami klijai ir lipni popierinė juostelė

Taip, lipnias popierines juosteles ir atraižas su nuplaunamais klijais galima mesti į kompostą. Tai turėtų palengvinti tvarkymąsi po kūrybinių projektų.

4. Vyno butelių kamščiai

Po vakarėlio visus kamščius nuo vyno butelių galite drąsiai išnešti ant komposto krūvos. Tiesa, būkite atidūs – kai kurie vyno gamintoja naudoja plastmasinius kamščius, kurie labai panašūs į natūralius.

5. Nukirpti nagai ir plaukai (žmonių ir gyvūnų)

Naminių gyvūnų augintojai, turintys gausiai besišeriančius gyvūnus, gali be baimės mesti jų plaukus į kompostą. Ten pat galima mesti savo ir namiškių iššukuotus plaukus, nukirptus nagus.

6. Maži kartono ritinėliai

Kartonas metamas į konteinerį popieriui, kita vertus, nedidelius kartono ritinėlius galima mesti į kompostą. Kartono perdirbimas – ilgas, brangus procesas, tad kartais paprasčiau mesti kartoną į kompostą.

7. Pasenęs naminių gyvūnų maistas

Jei augintinių maistas per ilgai užsibuvo, ramia galva išmeskite jį į komposto krūvą. Tik žiūrėkite, kad katinas ar šuo neužuostų jo kvapo ir nepultų ėsti.

8. Siurblio maišelio turinys

Siurbliu susiurbiamos šiukšlės – kompostuojamos medžiagos: dulkės, plaukai ir pan. Kartais galima kompostuoti net popierinį siurblio maišelį šiukšlėms (tik pažiūrėkite, iš ko jis pagamintas). Jei siurblys be šiukšlių maišelio, šiukšlių konteinerio turinį meskite tiesiai į komposto krūvą.

9. Vatos gumulėliai, diskeliai

Vonios kambaryje pastatykite nedidelį krepšelį visoms kompostuojamoms šiukšlėms – vatos diskeliams, tualetinio popieriaus kartoniniams rutuliukams. Tik nemeskite į tą talpą dantų siūlo ir plastmasinių kosmetinių pagaliukų.

10. Senos natūralios plaušinės

Jeigu prausiatės su natūralia plaušine, kai ji susidėvės, galėsite sukarpyti gabalėliais ir mesti į kompostą. Jei naudojate sintetines kempines, pasvarstykite, ar ne laikas pereiti prie natūralių – sintetika stipriai teršia aplinką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)