Iš STT pateiktų 44 pasiūlymų institucijos visiškai įgyvendino 41 pasiūlymą, o 3 pasiūlymus – iš dalies, sakoma STT pranešime.

NMA duomenimis, nuo veiklos pradžios NMA yra išmokėjusi daugiau kaip 12,4 mlrd. eurų paramos. 2018 m. apie 150 tūkstančių paramos gavėjų buvo išmokėta 814,9 mln., 2019 m. – 853,9 mln., 2020 m. – 963 mln., o 2021 m. jau išmokėta 128,2 mln. eurų paramos lėšų.

Įgyvendinus STT pateiktus pasiūlymus, buvo nustatytas aiškus NMA tiriamų pažeidimų termino stabdymo pagrindų sąrašas, pažeidimo tyrimo nutraukimo tvarka ir aplinkybės bei terminai. Nustatytas maksimalus galimas pažeidimo tyrimo, kurio procese dalyvauja ŽŪM, nagrinėjimo terminas.

Taip pat buvo reglamentuotos ŽŪM pažeidimo kontrolieriaus funkcijos, teisės, pareigos ir atsakomybė bei nustatyti terminai pažeidimų tyrimams atlikti ir parengti pažymą. Sustiprintos esamos ir numatytos papildomos kontrolės priemonės, užtikrinančios pažeidimų tyrimų atlikimą teisės aktuose nustatyta tvarka bei terminais. Patvirtintas mažareikšmiais laikomų pažeidimų sąrašas ir reglamentuota jų nustatymo tvarka.

Nuo šiol nustatytas aiškus ŽŪM vaidmuo ir įgaliojimai išimtinių aplinkybių taikymo procese, t. y. reglamentuoti atvejai, kai ŽŪM savo iniciatyva gali priimti sprendimą neskirti sankcijos net ir tuo atveju, jeigu NMA pasiūlyme nėra siūloma neskirti sankcijos.

ŽŪM komisijos darbo reglamentas patikslintas nuostatomis dėl komisijos sudarymo tvarkos, komisijos narių skaičiaus, reikalavimų nariams, komisijos posėdžių garso įrašų darymo, taip pat prievolė komisijos nariams dalyvauti komisijos posėdžiuose.

Po STT siūlymų išsamiai reglamentuota NMA nustatytų pažeidimų kontrolės vykdymo tvarka, o stiprinant interesų konflikto prevencijos bei kontrolės veiklą, patvirtinta ŽŪM korupcijos prevencijos politika.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)