Per sausį Rusija eksportavo grūdų už 379 mln. dolerių (336,5 mln. eurų). Palyginti su analogišku praeitų metų laikotarpiu, tai rodo 48 proc. tiekimo sumažėjimą, praneša šalies Žemės ūkio ministerijai pavaldus centras „Agroeksport“.

Vis dėlto būtina užsiminti ir apie 45 proc., t. y. iki 324 dolerių (288 eurų) už toną, šoktelėjusį kainos vidurkį. Vertinant pagal eksporto augimo tempą, pirmoje vietoje atsidūrė aliejaus ir riebalų pramonės gaminius nukonkuravę jūros produktai ir žuvis. Žuvies pardavimas išaugo net 62 proc. – pasiektas kiekis vertinamas 285 mln. dolerių (253 mln. eurų) suma.

Maisto ir perdirbimo pramonės produkcijos eksportas išaugo 23 proc. – iki 187 mln. dolerių (166 mln. eurų). Aliejaus ir riebalų pramonei tenka taikstytis su 19 proc. (437 mln. dolerių (388 mln. eurų) siekiančiu) augimu. Mėsos ir pieno produktų eksporto mastas padidėjo 15 proc., tačiau kitos agroindustrinio komplekso produkcijos eksportuota 41 proc. mažiau.

Visas eksportuotas patiria 15 proc. nuosmukį. Daugiausia užsakymų ir toliau gaunama iš ES. Toliau eilėje – Turkija ir Kinija. Stambiausiais rusiškų grūdų užsakovais tapo Egiptas ir Turkija.

Per pastaruosius metus grūdų pramonės rentabilumas Rusijoje sumažėjo iki 51,8 proc. (nuo 56,1 proc. 2020-aisiais). Ūkininkai tvirtina, kad didžiausią poveikį padarė eksporto mokesčiai. Rusijos valdžios įvestos priemonės, esą, neleido užsitikrinti ganėtinai išaugusių išlaidų kompensavimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)