Atrodo, kad ketvirtadieniais į Veisiejų miestelį Lazdijų rajone suvažiuoja visa Dzūkija – kito tokio didelio turgaus Pietų Lietuvoje nerasite. Ne pirmus metus jaunomis vieno iš didžiųjų paukštynų vištaitėmis turgavietėse prekiaujantis Povilas į Veisiejus atrieda kiekvieną ketvirtadienį, bet pernai įprastos pirkėjų eilės prie jo mikroautobuso dar nesimato. Priežastis – smulkiuosius paukščių augintojus išgąsdinę pranešimai apie Lenkijoje aptiktą paukščių gripą ir Veterinarijos tarnybos rekomendacijos laikyti naminius paukščius aptvaruose.

„Dar pravažiuosiu per Varėnos rajoną ir neliks šiandien vištelių. Toks startas, kad diena nenueitų veltui. Paukščių gripas pradžioje pirkėjus išgąsdino, bet dabar baimė atslūgo“, – kalbėjo Povilas.

Jo atgabentos į turgų vištos kainuoja nuo 5 iki 7 eurų – raibos, pilkos, juodos, rudos, nuo 5 mėnesių amžiaus ir vyresnės. Sako, kitą savaitę jau veš pagal išankstinius užsakymus ir mažus viščiukus, o balandį jais prekiaus nuolat.

„Važiavau namo iš Austrijos vasario viduryje, kai Lenkijoje buvo aptiktas paukščių gripas, tai paukščiai ganosi lauke, žąsų bandos paleistos ir niekam nerūpi. O pas mus nėra to gripo, bet reikia uždaryti paukščius – truputį persistengiam“, – pasakojo Povilas.

Jo pirkėja, išsirinkusi keletą skirtingų spalvų jaunų dedeklių, sakė kurį laiką dvejojusi, ar vištoms nenutiks kaip kažkada kiaulėms, kai dėl Afrikinio kiaulių maro jas laikyti dzūkams buvo visai uždrausta.

„Mes kasmet per žiemą suvalgom seniausias vištas, kurios jau nustoja dėti kiaušinius, o ankstyvą pavasarį papildom jų pulką jaunomis. Šiemet liko tik 12 vištų, bet pirkimą atidėjau, kai išgirdau apie paukščių gripą. Jei, neduok Dieve, užsikrės ir reikės visas sunaikinti, tai būtų mažesnis nuostolis“, – kalbėjo lazdijietė Rasa.

Pirkėjos teigimu, užmiršti paukščių gripo grėsmę jai padėjo koronavirusas.
„Kai per radiją ir televiziją vis tik apie koronavirusą kalba, tai atrodo, kad paukščių gripas jau nesvarbus, gal baigėsi, gal tiesiog niekam nerūpi“, – sakė Rasa.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba praneša, kad Lietuvoje paukščių gripo virusas kol kas nenustatytas.

„Intensyviai šylant orams ir spartėjant laukinių paukščių migracijai, VMVT ragina paukščių laikytojus likti budrius ir primena, kad šiuo metu, kol baigsis intensyviausias laukinių vandens paukščių migracijos laikotarpis, visiems paukščių laikytojams Lietuvoje privaloma laikyti savo paukščius uždarytus arba išleisti tik į lauko aikšteles, kurios įrengtos (aptvertos) taip, kad naminiai paukščiai neturėtų tiesioginio kontakto su laukiniais“, – skelbiama VMVT pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)