Traktoriai, taip pat keli miškovežiai, užpildė dalį pagrindinės sostinės gatvės nuo Katedros aikštės link Vinco Kudirkos aikštės. Apie vidurdienį žemės ūkio technika ir keletas sunkvežimių jau buvo sustatyti beveik visame Gedimino prospekte.

Prie dalies transporto priemonių pritvirtinti protesto plakatai „Nėra ūkininkų, nėra maisto, nėra ateities“, „Tik Lietuvoje „draugams“ suteikiami milijonai, kad šie nusipirktų paukščių“, „Jei šiandien valgei – dėkok ūkininkui, 400 km ne bėda“ ir kt. Ant kai kurių technikos vienetų matyti plakatai, pašiepiantys žemės ūkio ministrą Kęstutį Navicką.


Dauguma technikos vienetų papuošti Lietuvos, įvairių šalies regionų vėliavomis.

Protestą organizuojančios Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas pirmadienį Eltai sakė, kad miesto savivaldybė leido atvykti iki 850 technikos vienetų.

Antradienį ūkininkai atvyksta, o trečiadienį numatomas piketas prie Vyriausybės. Dėl to miesto centre bus ribojamas eismas.

Ūkininkai nepatenkinti bendravimu su žemdirbiais, pasėlių deklaravimu, biurokratija

Iš skirtingų Lietuvos regionų į Vilnių atvykę ūkininkai Eltai sakė, jog yra nusivylę žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko dialogu su bendruomene, paskutiniuoju pasėlių deklaravimu, sudėtinga biurokratija.

„Per tris metus ministras su ūkininkais nesugebėjo suderinti nei vieno klausimo. Nors ir buvo teikta visokių pasiūlymų, bet nei daugiamečių pievų problema išspręsta, į kalbas jis išvis neina. (...)

Dar dėl dyzelio, dėl paukštelių: visą liekame atpirkimo ožiai dėl to, kad paukščiai nyksta, bet kaip tik gyvename gamtoje, mylime gamtą“, – teigė kalbintas Kupiškio rajono ūkininkas Mindaugas.

„Atvykome iš Kazlų Rūdos, trylika traktorių. Atvykome dėl to, kad mums nepatinka šios valdžios požiūris į ūkininkus. Uždėta labai daug reikalavimų, neatsižvelgiama į ūkininkų prašymus, tiesiog mūsų negirdi.

Atvažiavome arčiau Seimo, Vyriausybės, kad mus išgirstų“, – kalbėjo jaunoji ūkininkė, į protestą atvykusi iš Kazlų Rūdos.

Kupiškio rajono ūkininkai teigė, jog jiems didžiausia problema – atsiradusi prievolė atkurti daugiametes pievas, kas esą itin apsunkina ūkininkavimo galimybes jauniesiems ūkininkams.

Ūkininkas Mindaugas dar tikino likęs nusivylęs 2023 pasėlių deklaravimo naujovėmis, įvestomis ekologinėmis išmokomis, vadinamosiomis ekoschemomis.

„Ekoschemomis naudojomės, bet nusivylėme. Taisyklės buvo sukurtos prieš deklaravimą, bet dirbant realiai jas pakeičia ir nebeatitinki tų reikalavimų. Vadinasi, lieki pažeidėju ir gauni sankcijas. Tai tokia biurokratinė našta uždėta, (...) negali niekur laviruoti“, – sakė jis.

Kazlų Rūdos ūkininkų teigimu, pasėlių deklaravimas sudėtingas, kadangi „nei vienais metais nėra buvę, kad būtų tokie patys du metai“.

Policija lydės iš trijų vietų


Kaip ryte Delfi informavo Vilniaus policija, protestuotojus pareigūnai pasitiks ir į Vilniaus centrą lydės iš trijų vietų.

Teigiama, kad vieni bus pasitiksi Druskininkų kelyje (kelias A4) prie logistikos centrų. Kita protestuotojų dalis į sostinę pajudės nuo Pikutiškių kaimelio, kelyje Sudervė – Avižieniai. Taip pat gausios pareigūnų ir protestuotojų pajėgos važiuos Senuoju Ukmergės keliu, čia traktorius policija pasitiks prie Kalno gatvės.

Nuo Druskininkų kolona turėtų važiuoti Savanorių pr., nuo kitų vietų protestuotojai judės Ukmergės gatve.


„Kol kas viskas vyksta sklandžiai, jokių incidentų nefiksuota. Policija iki 11 val. palydėjo 200 technikos vienetų iki renginio vietos“, – sakė Vilniaus policijos atstovas Tomas Bražėnas.

Išvažiuos penktadienį


Kokie reikalavimai ir dėl ko vyksta protestai pirmadienį plačiau kalbėtasi Delfi laidoje „Verslo požiūris“. Ar mėšlavežės ir srutovežiai bus pilni, ar tik tuščios priekabos vienas iš protesto organizatorių Martynas Puidokas neatsako.

„Iš skirtingų krypčių į Vilnių įvažinėsime visą dieną. Reguliuos policija. Kaip jie sureguliuos, taip ir bus. Kolonos gali būti 4-6 kilometrų. Kiek bus realiai matysime tik praktiškai. Iš pradžių planuota, kad susirinksime keturiuose taškuose, kiek jų bus realiai matysime.

Pirmiausia traktoriai bus Gedimino prospekte. Technika su priekabomis A. Goštauto gatvėje“, – dėlioja M. Puidokas ir sako, kad vien iš Kelmės susiorganizavo 30 ūkininkų.

Jie atvažiavę iki susirinkimo vietos paliks techniką ir nakvynei grįš namo. Atvažiavę iš tolimesnių rajonų nakvos. Lietuvos ūkininkų sąjunga organizuoja nakvynę. Sąjungos nariai „susimetė“ ir Vilniuje ieško viešbučių bei nakvynės namų. Kiti apsistos pas gimines. Traktoriai bus saugomi.

„Tikiuosi, kad valdžia pamatys, kokio dydžio protestas. Jei žmonės vyksta iš Skuodo, problemos rimtos. Ne smagintis važiuojame“, – dėlioja M. Puidokas.

Mitingas prasideda trečiadienį ir ketvirtadienį 11 val. priešais Vyriausybę.

24 d, trečiadienį, planuojamas susitikimas su Ingrida Šimonyte ir aplinkos bei žemės ūkio ministrais. 25 d., ketvirtadienį, planuojamas susitikimas su Prezidentu Gitanu Nausėda.

26 d. planuojamas kolonų išvažiavimas iš sostinės.

Gatvės, kuriose keisis eismas

Dėl Lietuvos žemės ūkio tarybos organizuojamo susirinkimo, sausio 23–26 d. tam tikrose Gedimino prospekto dalyse numatomi eismo ribojimai. Susirinkimo dalyvių transporto priemonės stovės neužstatant sankryžų, įvažiavimų į šalutines kertamąsias gatves, pėsčiųjų perėjų, įvažiavimų į kiemus ir viešojo transporto stotelių.

Nuo sausio 23 d. 11 val. iki sausio 26 d. 16 val. organizuojamo susirinkimo dalyvių traktoriai ir miškovežiai stovės Gedimino pr. dalyse nuo Šventaragio iki pastato Gedimino pr. 9, nuo Jogailos iki A. Jakšto gatvės, nuo A. Jakšto iki Vasario 16-osios gatvės, nuo Vasario 16-osios iki J. Tumo-Vaižganto gatvės, nuo J. Tumo-Vaižganto iki Gynėjų gatvės, nuo Gynėjų iki A. Goštauto gatvės, A. Goštauto gatvės dalyje nuo Alberto Goštauto viešojo transporto stotelės (ją paliekant laisvą) iki A. Goštauto ir Gynėjų gatvės sankryžos (neužstatant 40 metrų A. Goštauto gatvės iki sankryžos), nuo Geležinio Vilko gatvės viaduko iki Gedimino prospekto, nuo Gedimino prospekto iki pastato J. Jasinskio g. 16A, ties A. Goštauto ir A. Tumėno gatvių sankryža esančios automobilių stovėjimo aikštelės dalyje, toliau nei 75 metrai nuo Lietuvos Respublikos Seimo pastato, pievoje už minėtos automobilių stovėjimo aikštelės tarp A. Goštauto ir Geležinio Vilko gatvių.

Vykstant susirinkimui nuo sausio 23 d. 9 val. iki sausio 26 d. 16 val. bus draudžiamas transporto priemonių eismas nurodytose Gedimino pr. dalyse išskyrus gyventojų, aptarnaujantį ir viešąjį transportą.

Nuo sausio 22 d. 20 val. iki sausio 26 d. 16 val. bus draudžiamas transporto priemonių stovėjimas ties A. Goštauto ir A. Tumėno gatvių sankryža esančios automobilių stovėjimo aikštelės dalyje, toliau nei 75 metrai nuo Lietuvos Respublikos Seimo pastato.

Nuo sausio 22 d. 20 val. iki sausio 26 d. 16 val. draudžiamas transporto priemonių stovėjimas A. Goštauto gatvės dalyje nuo Gedimino prospekto iki pastato J. Jasinskio g. 16A.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (262)