Tie ūkiai, kurie uogas išsaugoti suspėjo, gausiu derliumi taip pat nesidžiaugs. Šiemet uogų tris kartus mažiau.

„Sausmedžių ūkiai turėtų rinkti pirmąsias uogas, tačiau dėl sausros ir paukščių derliaus praktiškai nėra. Laukuose tik matome pulką paukščių, kurie iš bado lesa uogas. Jos tinka net nesunokusios“, – pasakoja LNK žurnalistė.

Tomas Valuntonis, ūkininkas, sako, kad nors uogos jau mėlynos, tačiau joms dar reikia bent poros savaičių, kad prinoktų. Kiek vaikščiojo, tokios uogos dar nepavyko rasti – paukščiai buvo greitesni. Tačiau net jei ne sparnuočiai, uogų būtų kur kas mažiau nei anksčiau. Pakenkė ne tik sausra, bet ir šalnos.

Pernai ūkininkas iš 5 hektarų pririnko apie toną uogų. Šiemet vargu ar paragaus. Užteks nebent šeima ir giminėms.

Prieš ketverius metus sausmedžius pradėjęs auginti ūkininkas šiemet susidūrė su virtine nesėkmių ir sako, kad skaudžios pamokos moko. Kitais metais planuoja įsigyti laistymo sistemą ir lazerį, kurs baugins paukščius.

Netoliese ūkininkaujančiai moteriai derlių pavyko išsaugoti. Sako, kad paukščiai jų derlių nusiaubė prieš dvejus metus, todėl šiemet iš klaidų pasimokė.

„Tam buvome pasiruošę ir spėjome vaiskrūmius uždengti. Turime laistymo sistemą ir galime laistyti. Tai buvo svarbu per sausrą. Tačiau derlius bus trečdaliu mažesnis nei pernai. Uogos smulkmesnės. Be to, šiemet jis savaite ankstyvesnis“. – kaip išsaugojo uogas pasakoja Agnė Vileikienė ir prognozuoja, kad sausmečio uoga nebrangs, nes ji ir taip brangi. Pernai 250 gr. indelis kainavo 3, o 600 gramų 6 eurų. Šiemet išliks ta pati kaina, tiesiog ūkininkai turės mažiau darbo rinkdami derlių ir mažiau pajamų.