„Pagrindinė problema – kad tos prekės nepatektų į ES, kadangi viduje jau yra laisvas prekių judėjimas ir tai sunkiau kontroliuoti, kadangi nėra atliekama pasienio kontrolė. Tai pagrindinis uždavinys yra riboti šių prekių patekimą į bendrąją rinką“, – LRT radijui trečiadienį kalbėjo V. Tomkus, pažymėdamas, kad Europos Komisija (EK) šią savaitę ketina svarstyti muitų rusiškų maisto prekių importui įvedimą.

„EK pateikė savo pasiūlymus dėl muitų įvedimo, tai jau šią savaitę prasidės pirmieji EK pateiktų pasiūlymų svarstymai. Jei dėl to šalims narėms pavyktų sutarti, tai jau būtų pirmas žingsnis, siekiant riboti rusiškų prekių importą į ES“, – sakė viceministras.

Pasak V. Tomkaus, pernai Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) Lietuvoje nustatė atvejų, kai nesutapo prekiaujamų pomidorų ženklinimas, tačiau tokių atvejų dėl agurkų nebuvo nustatyta.

Viceministras taip pat pažymėjo, kad praėjusiais metais tiesioginio agurkų ar pomidorų importo iš Rusijos į Lietuvą nebuvo.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad kovo mėnesį Baltijos šalys, Lenkija ir Čekija kreipėsi į EK, prašydamos įvertinti galimybes įvesti ribojimo priemones rusiškų maisto prekių importui.

Antradienį Lietuvos šiltnamių asociacija kreipėsi į ŽŪM dėl į Lietuvą per Lenkiją patenkančių agurkų ir pomidorų iš Rusijos. Pasak asociacijos, produkcija yra užauginama Rusijoje, tuomet eksportuojama į Baltarusiją, o iš ten išvežama į Lenkiją. Vieną tokių veikimo modelių, kaip nurodo Lietuvos ūkininkai, pavyko užfiksuoti Lenkijos sandėliuose.

Nurodoma, jog importuotos daržovės yra kelis kartus pigesnės nei užaugintos Lenkijoje, Lietuvoje ar Latvijoje, nes energetinės sąnaudos Rusijoje, dėl jai taikomų sankcijų, yra ženkliai mažesnės nei ES, Rusija nemoka taršos ar klimato kaitos mokesčių, be to, nemaža dalis produkcijos yra realizuojama šešėlinėje rinkoje, siekiant išvengti mokesčių mokėjimo.

Lietuvos šiltnamių asociacija praneša šiais metais fiksavusi žemiausią importinės produkcijos kainą per pastaruosius kelerius metus, kurią ženkliai veikia įvežtinė produkcija iš Rusijos Federacijos.