Ši tvarka taikoma žmonėms, kurie sėklas, sodinukus ir derlių įsiveža savo reikmėms iš trečiųjų šalių.

Nuo šių metų liepos 3 d. įsigaliojus Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro ir Lietuvos Respublikos finansų ministro įsakymo Nr. 3D-403/1K-204 „Dėl įvežamų į Lietuvos Respubliką ir Europos Sąjungą bei vežamų per ją tranzitu augalų, augalinių produktų ir kitų objektų fitosanitarinio tikrinimo taisyklių patvirtinimo“ naujai redakcijai, pasikeitė savo reikmėms įvežamų augalų ir jų produktų kiekiai, rašoma Valstybinės augalininkystės tarnybos pranešime. Savo reikmėms iš trečiųjų šalių galima įsivežti:

• iki 10 pakelių, bet ne daugiau kaip 10 g vienos rūšies sėklų, iš viso ne daugiau kaip 100 g sėklų;

• iki 200 g svogūnėlių, gumbasvogūnių bei gumbavaisių;

• iki 5 kg vaisių ir daržovių;

• iki 20 vnt. skintų gėlių;

• iki 5 vnt. kambarinių (vazoninių) gėlių;

• iki 20 vnt. daigų.

Ypač atkreipiame dėmesį į tai, kad šie kiekiai netaikomi draudžiamiems importuoti augalams, augaliniams produktams ir kitiems objektams. Todėl, pavyzdžiui, bulves ir dirvožemį netgi savo reikmėms įsivežti iš trečiųjų šalių yra draudžiama. Taip pat draudžiama be fitosanitarinio sertifikato įsivežti vaismedžius, vaiskrūmius ar dekoratyvinių augalų sodinukus.

Lietuvoje, kaip ir visoje ES, šie pakeitimai susiję su siekiu apsisaugoti nuo įvairių augalų ligų ir kenkėjų, kurie gali padaryti daug žalos žemės ūkiui ir miškams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)