„Akivaizdu, kad kankinti gyvūnus dėl puošmenų šiais laikais nėra priimtina visoje Europos Sąjungoje. Industrija, kuri gyvūnus visą gyvenimą laiko mažyčiuose narvuose, o vėliau uždusina juos dujų kamerose ar nupurto elektra, vakarietiškame pasaulyje vietos nebeturi. Pasirašiusiųjų skaičius tą tik patvirtina“, – teigia organizacijos „Tušti narvai“ vadovė Gabrielė Vaitkevičiūtė.

Europos piliečių iniciatyvai „Europa be kailio“ parašai pradėti rinkti 2022 m. gegužės mėnesį. Parašų rinkimas iniciatyvai oficialiai baigėsi šiandien vidurnaktį Briuselio laiku.

Iniciatyvą svarstys Europos Komisija

Europos piliečių iniciatyva – tai būdas europiečiams prisidėti prie ES politikos formavimo. Kai dėl iniciatyvos surenkamas milijonas tikrų balsavimo teisę turinčių asmenų parašų, Europos Komisija privalo svarstyti iniciatyvoje keliamą klausimą, pažymima pranešime.

Pasibaigus parašų tvirtinimo procesui, Europos Komisija per 6 mėnesius turi išnagrinėti iniciatyvoje išdėstytus siūlymus ir pateikti argumentuotą atsakymą.

Stiprus signalas Lietuvos politikams

Europos piliečių iniciatyvos keliamam tikslui – kailių fermų ir kailio gaminių importo draudimui – pritarimą išreiškė daugiau nei 53 tūkst. lietuvių.

„Apskritai, jokios kitos Europos piliečių iniciatyvos iš beveik šimto organizuotų nėra pasirašę tiek lietuvių“, – teigia G. Vaitkevičiūtė.

Lietuvą parašais pagal gyventojų skaičių pranoko tik Latvija, kuri dar praėjusiais metais uždraudė gyvūnus auginti ir žudyti tik dėl jų kailio, skelbiama pranešime.

„Šiuo metu kailių fermų draudimas svarstomas ir Lietuvoje, todėl toks didelis pasirašiusių skaičius – stiprus signalas Lietuvos politikams, jog žmonės nori šio draudimo. Kartu tai ir priminimas, jog Europa eina kailių fermų draudimo keliu ir Lietuva gali likti paskutinė valstybė, neuždraudusi šios žiaurios praktikos“, – tęsia ji.

Šiuo metu tik 6 valstybės Europos Sąjungoje – Rumunija, Bulgarija, Lenkija, Lietuva, Graikija ir Suomija – dar nėra uždraudusios ar apribojusios gyvūnų auginimo ir žudymo tik dėl jų kailio.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)