Prasta kokybė

Alytaus rajone avietes auginantis Robertas Rėklaitis sako, kad šiais metais derlius buvo gerokai mažesnis nei praėjusią vasarą.

„Žiemą buvo dideli šalčiai, o kelias savaites visai nebuvo sniego, daugelis krūmų tiesiog nušalo, todėl derlius labai menkas. Jei kalbėtume apie praėjusius metus, tai mums asmeniškai, jie buvo geresni, bet čia labai individualus reikalas, nes skirtinguose rajonuose, skirtingos oro sąlygos“, – sako augintojas.

Ir jei dėl šalčių buvo gautas mažesnis derlius, tai dėl karštos vasaros nukentėjo aviečių kokybė.

„Prisidėjo dar ir sausra, dėl kurios ir pačios uogos buvo mažesnės. Nežinau, kaip kitur, tačiau, bendrai kalbant, metai mūsų derliui buvo tikrai prasti“, – konstatuoja R. Rėklaitis.

Šakių rajono aviečių augintojas Tomas Skaizgirys teigia, kad jo ūkyje derliaus kokybė buvo patenkinama, tačiau vyrą kur kas labai nuvylė supirkėjų kainos.

„Perdirbėjai siūlė juokingas kainas, todėl apsiėjome be jų pagalbos ir prekiavome patys. Kilogramas aviečių pas mus kainavo iki 3 Eur. Įsivaizduokite, perdirbėjas siūlo 1,3 Eur už kilogramą, o mes žmogui už nuskintą kilogramą mokame 1 Eur., tai kas mums lieka? Tiesiog neapsimokėjo“, – sako augintojas.

Nepatenkinti siūloma kaina

Apie mažas supirkimo kainas kalba ir serbentų augintojai. Štai kaunietis Kazimieras Patriubavičius sako, kad juodųjų serbentų rinkoje buvo tiek daug, jog supirkėjai galėjo siūlyti itin mažas kainas.

„Šiais metais derlius buvo gan geras, bet prekyba visiškai netenkino. Ir kaip gali tenkinti supirkimo kainos, kai tau už kilogramą duoda 25 euro centus, o tu žmogui sumoki 50 centų už nurinkimą. Tokia situacija, nes rinkoje buvo serbentų perteklius ir niekas arba net nenorėjo supirkinėti, arba siūlė neadekvačias kainas“, – aiškino vyras.

Tačiau Biržų rajono serbentų augintojui Dainiui Krivičiui 25 centai už kilogramą pasirodė visai nebloga kaina.

„25 centai? Tai čia dar labai nebloga kaina, nes šiaip supirkėjų pasiūlymai, mano nuomone, vienareikšmiškai buvo tragiškas. Arba niekas nesupirkinėjo, kai reikėjo, arba didmeninės kainos siekė vos 15 centų už kilogramą.

Bendrai metai, bent jau mums, buvo vidutiniški, nes tuo metu, kai sirpo uogos, Lietuvoje buvo sausra, todėl serbentai užaugo žymiai mažesni, o ir šiaip mes rinkos neįtakojame. Lenkija yra didžiausias serbentų augintoja pasaulyje, todėl jie ir diktuoja sąlygas, bet net pas juos metai nebuvo patys geriausi“, – sako ūkininkas.

Geriausiai sekėsi šilauogių augintojams

Kazlų Rudoje šilauoges auginantis Evaldas Kakarieka vienas iš tų ūkininkų, kuris turėjo ir kuo pasidžiaugti.

„Uogos anksčiau sunoko, paukščiai nenulesė, o skynimo sezonas buvo trumpesnis. Nei šalnos, nei sausra nepaveikė derliaus, tai metai, galima sakyti, buvo geri. Greitai sunoko, greitai nurinkom ir greitai pardavėm“, – juokiasi augintojas.

Ir nors derlius ūkininką tenkino, pastarasis įžvelgė kitą problemą, kuri augintojams neduoda ramybės.

„Šilauoges perpardavėm mažmenininkams. Žinoma, galėjo kainos būti ir didesnės, bet bėda yra visai kitur. Dabar priveža iš Lenkijos uogų ir pardavinėja turguose kaip lietuviškas. Nėra jokios kontrolės, o mums tada sunku konkuruoti“, – sako E. Kakarieka.

Tačiau tikrai ne visi šilauogių augintojai džiaugėsi puikiu derliumi. Jurbarke šias uogas auginanti Sigita Tūrovaitė sako, kad jos derlius buvo net 2 tonomis mažesnis nei praėjusiais metais, o tai, pasak moters, įtakojo stiprūs lietūs.

„Manau, kad dėl mažesnio derliaus, įtakos turėjo pernai metų lietūs, kurie neleido susiformuoti pumpurams. Pati kokybė buvo gera, tik gal kiek per ekstremalios sąlygos. Viskas vyko labai greitai. Visu mėnesiu anksčiau pradėjo nokti. Įprastai derlių nurenkame per du mėnesius, o šiais metais užteko tik vieno. Ir net jei derlius būtų buvęs didesnis, dalis jo būtų pražuvusi“, – sako augintoja.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)