Šiandien Justas rodo į melioracijos griovį ir bando suprasti, kodėl valstybė dar labiau apsunkina ir taip nelengvą ūkininko dalią. Justas sako – viena ministerija kuria melioracijos fondą, į kurį pinigų dėti turės ir ūkininkai, o kita ministerija vykdo milijoninį projektą, kurio metu tą melioraciją gadina – visoje Lietuvoje į griovus verčiami akmenys ir kelmai bei sodindami medžiai, kad būtų atkurti melioracijos grioviuose buvę upeliai ir būtų išvalytas jų vanduo ir visa tai vadinama renatūralizacija.

„Ne veltui sakoma, kad Lietuva stebuklų kraštas ir mano tikslas tai patvirtinti. Neseniai prie Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) ūkininkai pastatė kryžių ir suvežė kelmus. Paaiškėjo, kad vieną įdomų projektą kuruoja tiek ŽŪM, tiek Aplinkos ministerija. Milijonai skirti tam, kad kelmai ir akmenys būtų suversti į melioracijos griovius. Valdžios atstovai kalba apie natūralizacijos procesą, kad išsivalytų vanduo, tačiau ūkininkai susiėmę už galvų, nes šiuos griovus už didžiulius pinigus ką tik išvalė“, – pasakoja P. Skučas.

Ūkininkas J. Vasiliauskas pasakoja, kad grioviai labai svarbūs, nes surenka vandenį iš laukų. Šią vasarį, kai buvo preteklinė kritulių norma – 2 ar 3 kartus daugiau nei vidutinės mėnesinės normos, buvo svarbu, kad vanduo ištekėtų. O kai užtvenkiama, net per vienerius metus išgraužia gana didelį plotą. Be to, dalis akmenų išvis būna ant kranto, kur neturi jokios įtakos.

„Mano galva, vanduo kaip bėgo, taip ir bėga, niekas per daug nepasikeičia“, – dėsto ūkininkas ir sako, kad rado internete taip planuojama renatūralizuoti 1600 kilometrų, tam skirta 7 mln. eurų ir vienam kilometrui upelio 4300 eurų akmenims. Šiame konkrečiame upelyje 35 tokios krūvos. Viena krūva tai akmenų sunkvežimis.

„Absurdiška, kad šiomis dienomis ŽŪM prakalbo apie melioracijos fondo steigimą į kurį lėšas mokės ir ūkininkai, o kita ministerija melioracijos įrenginius gadina. Už tokią sumą galėtume sutvarkyti gana daug laukų. Nemalonu, kai valstybės pinigai išleidžiami neaiškiems projektams“, – aiškina J. Vasiliauskas ir abejoja tikinimais, ar akmenų krūvos valo vandenį.