Žemdirbiai nori trejiems metams pratęsti lengvatinį gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą (vietoj 15 proc., prašoma taikyti 10 proc.), atidėti „Sodros“ mokesčio didinimą ir suteikti trejų metų mokestines atostogas visiems besikuriantiems ūkininkams (dabar mokestinės lengvatos galioja metus) – tokius pageidavimus valdžiai išsakė Lietuvos ūkininkų sąjunga.

Žemės ūkio ministerija ūkininkų pasiūlymams dėl mokesčių lengvatų pritaria, tačiau Socialinės apsaugos ir darbo bei Finansų ministerijos šiuos prašymus vertina skeptiškai.

Pavasarį Valstybės kontrolė paskaičiavo, kad šiuo metu Lietuvoje galioja 25 žemės ūkio srities mokesčių lengvatos.

Šešios numatytos Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme, keturios – Sveikatos draudimo įstatyme. Po tris lengvatas numatyta Pridėtinės vertės mokesčio ir Valstybinio socialinio draudimo įstatymuose.

„Nors paprašėme mokestinių lengvatų, tačiau neaišku, ar jas mums suteiks. Finansų ministerija prieš, tačiau diskutuojame ir su Premjeru. Jei šių lengvatų negausime, teks streikuoti, nes padėtis sudėtingi. Antri metai iš eilės patiriame nuostolių dėl stichijos – liūtys ir sausros“, – tolimesnius žemdirbių planus įvardina Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas ir tikina, kad tokiu sunkiu metu didinti mokesčius paprasčiausiai neatsakinga.

J. Talmantas sako, kad jauniesiems ūkininkams būtinos trejų metų mokestinės lengvatos. Lietuvos ūkininkų amžiaus vidurkis, sąjungos vadovo duomenimis, virš 60 m. Jei toliau jaunimas nenorės eiti į šią sritį, tiesiog nebebus kam perimti ūkių ir dirbti žemę.

„Jei šie punktai nebus vykdomi, kiti mūsų veiksmai bus streikas“, – dėlioja J. Talmantas.

Kada gali įvykti planuojamos protesto akcijos dar neaišku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (308)