Stichinės protesto akcijos prasidėjo savaitgalį. Ūkininkas Laurynas Jaruškevičius Šilutėje nemokamai dalino pieną. Savo feisbuko paskyroje jis rašė:
„Prie Šilutės Halės, turėkite savo tarą, nes žmogui daugiausia 5 litrai! Pienas nemokamas, pinigų nerenkame!
Šiuo gestu, norime atkreipti dėmesį į susidariusią situaciją dėl pieno supirkimo kainų, kurios krito dvigubai šiemet!“

Buvo ūkininkų, kurie po keletą tonų pienų išpylė į kanalizacijos griovius ir kanalizaciją vien tam, kad jis neatitektų perdirbėjams.

Vasario 6 d., pirmadienį 11.30, ūkininkai kviečiami rinktis prie didžiųjų perdirbėjų visoje Lietuvoje, Vilniuje prie didžiųjų prekybos tinklų. Bus statomi kryžiai, kaip ir prieš keletą metų laukuose.

Organizacinis žemdirbių štabas, – neformali ūkininkų organizacija, rengianti šį protestą, prieš tai surengusi keletą akcijų prie Žemės ūkio ministerijos – Delfi atsiųstame pranešime rašo:
„Situacija pieno rinkoje kaista. Jau eilę metų smukimą patirianti pieno gamintojų rinka patiria smūgį po smūgio.

Vilkinamas ES paramos projektų tvirtinimas, dienomis augančios statybų projektų sąmatos, griežtėjantis kontrolė – tik keletas iš iššūkių, su kuriais susiduria žemdirbiai. Tačiau paskutinį pieno lašą iš ūkininkų kantrybės taurės nusiurbė žinia apie beveik 2 kartus mažinamą pieno kainą. Patys mažiausi gamintojai sunkiai pagamintą produkciją pardavinės vos už keliolika centų! Retas ūkininkas pieną parduos brangiau, nei jo savikaina. Žemdirbius stebina ir tai, kad prekybos centrų lentynose pieno produktų kainos išlieka aukštumose.

Vartotojai pieno produktus perka bene didžiausiomis kainomis ES. Taigi, jei ūkininkui atitenka mažoji dalis, kas dominuoja rinkoje ir pasiima didžiausią pelno dalį? Formalios diskusijos neveiksmingos, todėl žemdirbiai imasi iniciatyvos ir siekia atsakyti į klausimą: Kas didesnis skrudžas: prekybininkas ar perdirbėjas?

Taiki protesto akcija vyks prie didžiausių pieno perdirbėjų ir mažmeninių tinklų administracinių pastatų visoje Lietuvoje. Žemdirbiai skelbia:

Mes protestuojame prieš:

· Mažiausią iš ūkininkų perkamo žaliavinio pieno kainą ES

· Didžiausias pieno ir jo produktų kainas vartotojams

· Prekybininkų ir perdirbėjų nevaldomą godumą

Mes protestuojame už:

· Sąžiningą pridėtinės vertės pasiskirstymą maisto grandinėje

· Teisingas maisto kainas vartotojams

· Ūkių išlikimą

Mes reikalaujame:

Įvykdyti realias trišales derybas tarp ūkininkų, perdirbėjų ir prekybininkų. Derybose turi dalyvauti sprendimų priėmėjai, o ne jų statytiniai!

Nustoti šantažuoti Lietuvos valstybę nuolat mažinant kainas ir stumiant ūkininkus reikalauti už tai kompensacijų iš nacionalinio biudžeto!

Šia akcija siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į neteisingą kainos pasiskirstymą maisto grandinėje ir pakviesti prekybininkų ir perdirbėjų sprendimų priėmėjus į tiesiogines derybas dėl teisingos kainodaros tiek pirkėjams, tiek pieno gamintojams.“

Pasak organizatorių, akcija taiki, gamyklos ir prekybos tinklų administracijos nebus blokuojamos, netrikdomas jų darbas. Tik jų vadovams įteiktas kvietimas derėtis.

Pasak Martyno Puidoko, vieno iš organizatorių, kadangi kryžiai jau tapo protesto simboliu ir būdu atkreipti visuomenės dėmesį, jie bus naudojami. Dvasininkai priekaištų tam neturi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)