Nors planuojamos pristatyti vakcinos kiekis gerokai sumažėjo, tačiau Europos Komisija pasiūlė Lietuvai įsigyti papildomų 310 tūkst. „Moderna“ vakcinos dozių. Tačiau papildomų vakcinų Vyriausybė atsisakė, motyvuodama tuo, kad šios kaina yra gerokai didesnė. „Kompanija „Moderna“ kelia vakcinos kainą 33 proc., nenori tomis pačiomis sąlygomis jos platinti. Mūsų darbo grupė pasiūlė nepritarti tokiems pakeitimams“, – sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Tačiau ūkininkai sako, kad mielai ją pirktų savo lėšomis ir skiepytųsi patys ir skiepytų savo darbuotojus, nes vienas per darbymetį užsikrėtęs žmogus gali padaryti milžiniškų nuostolių.

„Savo kaime šiandien laidojame jau trečią žmogų, mirusį nuo koronaviruso. Visi jaunesni nei 60 metų, sportiški. Jei būtų galimybė įsigyti vakciną, iš karto pirktume ir skiepytume žmones. Jei kalbama apie vakciną po keliasdešimt eurų už dozę, tai nepalyginama su rizika, kurioje gyvename“, – pasakoja Petras Puskunigis, Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos prezidentas.

Petras Puskunigis

Jis pripažįsta, kad pilnai išvengti kontaktų neįmanoma, o jei pradėt sirgti žmonės gamyboje, tai gali būti didelių sunkumų, nes ne visus darbuotojus yra kuo pakeisti. Jei tik yra galimybė komerciniu pagrindu parvežti ir paskiepyti, būtų ieškoma būdų apsaugoti bent svarbiausius darbuotojus.

„Ūkininkai domisi galimybe pirkti vakciną. Poreikis yra, nes dėl kelių susirgusių darbuotojų gali prarasti visų metų darbą. Ūkininkai mielai pirktų tiek patys, tiek savo darbuotojams, kurie nepakliūna į rizikos grupę. Aš pats sutikčiau sumokėti ir ramiai gyventi“, – aiškina Vytautas Buivydas, Jaunųjų ūkininkų sąjungos pirmininkas.

Jis pabrėžia, kad ypatingai tai patrauklu įmonėms, kur reikia daug darbo laiko – daržininkystės, uogininkystės ūkiuose, kur didelė žmonių koncentracija ir vienas susirgęs žmogus gali iš karto nubraukti visus metus, nes tiesiog nenuimsi derliaus ar jo neparuoši pardavimui.

„Kai ant kortos statai metų pelną, tai galimybė mažinti riziką ir skiepytis būtų patrauklu“, – dėsto V. Buivydas.

Evaldas Masevičius, „Evaldo daržovės“ vadovas, kurio šiltnamiuose dirba keli šimtai žmonių, sako, kad į vakcinavimą žiūri gana skeptiškai, tačiau jei būtų galimybė pirkti vakciną visi pageidaujantys galėtų pasiskiepyti bendrovės sąskaita. Jokios prievartos negali būti. Tai kiekvieno dirbančiojo apsisprendimo reikalas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)