Pastebėjusi, kad pateiktame pranešime minima įmonė, kuri jau ne kartą dėl nelegalios prekybos falsifikatais buvo įkliuvusi, gautą žinią nedelsiant perdavė Augalininkystės tarnybai, kuri yra atsakinga už AAP rinkos Lietuvoje priežiūrą, rašoma pranešime.

Rugpjūčio 23 dieną gautame anoniminiame pranešime buvo paminėtas „Vagta“ produktas, kuris rinkai gali būti tiekiamas kaip tapatus Lietuvos Respublikoje registruotam analogiškam AAP, tačiau pranešime nurodyta, kad produktas perpakuotas į kitą pakuotę, nors tai pagal teisės aktų reikalavimus daryti griežtai draudžiama. Primename, kad draudimas perpakuoti tapačius AAP yra įtvirtintas teisės aktuose siekiant užtikrinti, kad vietoje originalaus nebūtų pakuojami padirbti produktai, o ūkio subjektai (ūkininkai) neįsigytų tokių falsifikuotų AAP, kurie gali būti pavojingi žmogui, augalams ir mus supančiai aplinkai.

Augalininkystės tarnybos specialistai suskubo atlikti neplaninį pranešėjo nurodytos įmonės tikrinimą, kurio metu įmonės sandėlyje rastas herbicidas „Vagta“: iš viso 721 pakuotė po 20 litrų. Įmonei šiais produktais uždrausta prekiauti.

Apie galimai falsifikuotais produktais prekiaujančią įmonę Augalininkystės tarnybai pranešusios Lietuvos augalų apsaugos asociacijos vadovės Zitos Varanavičienės teigimu, nelegali prekyba ne tik pakerta ekonominius valstybės pagrindus, nesurenkami mokesčiai, tai – kur kas blogiau, nes su neaiškios sudėties produktais į aplinką patenka pavojingos priemaišos. Z. Varanavičienė pasidžiaugė mažėjančia visuomenės tolerancija tokiems nusikaltimams gamtai.

Atkreipiame dėmesį, kad rinkai tiekiami AAP turi būti supakuoti ir paženklinti vadovaujantis Lietuvos Respublikoje galiojančiais teisės aktais. Produktų pakuotės turi būti paženklintos, uždarymai patvarūs, ant produkto vidinės pusės turi būti lazeriu ar kitomis nepanaikinamo žymėjimo priemonėmis paženklintas gaminio partijos numeris, pagaminimo data, galiojimo laikas. Falsifikuotų produktų etiketės dažnai būna perklijuotos ar užklijuotos netolygiai, jose tekstas dažnai būna sunkiai įskaitomos, informacija, kuri skelbiama internetiniame puslapyje ne visada atitinka Augalininkystės tarnybos patvirtintą, be to, nebūna informacijos apie produktą lietuvių kalba. Falsifikuotas AAP gali būti supakuotas į pakuotę labai panašiu pavadinimu kaip originalus produktas arba produkto etiketėje yra rašybos (gramatikos) klaidų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)