Besikankinančio gyvūno nušauti nebuvo galima, mat jis yra saugomas ir įrašytas į Raudonąją knygą.

Elgėsi keistai

Keistai besielgiantis gyvūnas pastebėtas pirmadienio rytą netoli Apytalaukio miško esančiuose laukuose. Stumbro patelė buvo atsiskyrusi nuo bandos, ją kamavo traukuliai, žvėris atrodė sergantis. Apie nelaimę buvo informuoti Kauno rajono Aplinkos apsaugos departamento (RAAD) Kėdainių rajono agentūros specialistai, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Specialistams teko labai nemaloni užduotis – laukti, kol stumbrė nugaiš, mat jų nušauti negalima, kadangi stumbrai yra saugomi gyvūnai, įrašyti į Raudonąją knygą. Stumbrė merdėjo apie pusdienį, kol galų gale krito plyname lauke.

„Ji kankinosi ir merdėjo apie pusdienį. Matėsi, kad jai yra labai blogai. Mums beliko tik stebėti.

Galų gale žvėris nugaišo. Manome, jog jis galėjo sirgti pasiutlige. Stumbrė yra išvežta į Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademiją, kur jai bus atlikti patologiniai anatominiai tyrimai. Tuomet viskas bus aišku“, – „Rinkos aikštei“ sakė Alfonsas Čeida, Kauno RAAD Kėdainių rajono agentūros vyriausiasis specialistas.

Galimai sirgo

Specialistai sako, kad greičiausiai stumbrė sirgo pasiutlige, o ja galėjo užsikrėsti nuo kitų laukinių gyvūnų. Pasiutlige užsikrėtę gyvūnai visada nugaišta, nes pasiutligės virusai pažeidžia galvos ir stuburo smegenis. Pasikeičia pasiutlige sergančių gyvūnų elgsena.

Gyvūnai gali būti sutrikę, susijaudinę ar agresyvūs. Jie atklysta į gyvenvietes ir puola naminius gyvulius bei žmones. Padidėja gyvūnų jautrumas šviesai, garsui ir lietimui. Pasiutlige sergantys gyvūnai dėl ryklės paralyžiaus seilėjasi. Pakinta gyvūnų eisena, atsiranda raumenų traukuliai, išsivysto raumenų silpnumas bei paralyžius.

Veterinarų teigimu, pasiutlige sergantys gyvūnai virusus išskiria su seilėmis, todėl dažniausiai užsikrečiama įkandus pasiutlige sergančiam gyvūnui. Pasiutlige galima užsikrėsti užkrėsto gyvūno seilėms ar užkrėstiems audiniams patekus ant pažeistos odos ar gleivinių. Lietuvoje pagrindiniai pasiutligės sukėlėjo platintojai yra rudosios lapės, usūriniai šunys ir kiaunės.