Žemės ūkio technikos nuomos paslaugos paklausa Lietuvoje nuosekliai auga pastaruosius kelerius metus iš eilės. Ši rinka, kurioje atsiduria tik apie 5 proc. per metus parduodamų naujų traktorių, o jos dalyvius galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų, yra dar labai nedidelė, tačiau reikalaujanti milijoninių investicijų. Prognozuojama, kad žemės ūkio technikos nuomos rinka kasmet augs apie 10–15 proc., rašoma pranešime.

Šios paslaugos poreikį rinkoje augina Europos struktūrinių fondų paramos technikai įsigyti stambioms bendrovėms ribojimas, taikomas jau kelerius metus. Todėl net stambūs ūkiai, vertindami savo turimus resursus bei skaičiuodami galimas investicijas į savo autoparką, ieško galimybių išsinuomoti dalį reikiamos technikos dar gerokai iki darbų sezono pradžios.

„Kasmet į žemės ūkio technikos atnaujinimą tenka investuoti kelis milijonus eurų, antraip neturėtume įrankių darbui. Iki 2016 m. visą techniką pirkdavome, nes tam dažniausiai gaudavome ES struktūrinių fondų paramą. Kadangi esame didelė įmonių grupė, gaunama parama kasmet mažėja, be to sunkiosios žemės ūkio technikos įsigijimas neberemiamas, todėl mums ją naudingiau ir efektyviau yra nuomotis,“ – sako septynių UAB „Linas Agro“ Konsultacijos generalinis direktorius Antanas Dijokas.

Naujajam sezonui žemės ūkio technika prekiaujanti ir nuomojanti bendrovė yra pasirengusi išnuomoti 50 visiškai naujų traktorių.

„Per pastaruosius kelerius metus mūsų technikos nuomos veikla išaugo 5 kartus. Ši rinka Lietuvoje yra dar labai nedidelė, tačiau turi potencialą augti. Pavyzdžiui, Estijoje, kur 50 proc. ūkių yra stambūs, technikos nuoma nėra populiari. Tuo metu Latvijoje, kurioje veikia daugiau stambių ir užsienio kapitalo kompanijoms priklausančių ūkių, technikos nuoma yra kur kas populiaresnė nei Lietuvoje. Tolimesnė žemės ūkio technikos nuomos rinkos raida priklausys nuo ES paramos, skiriamos ūkininkams ir žemės ūkio politikos. Šiuo metu palankią situaciją įsigyti naują techniką išnaudoja vidutiniai ir gyvulininkystės ūkiai, kuriems skiriama ES parama“, – pažymi D. Valaitis, .

Technikos nuoma, D.Valaičio teigimu, tampa vis aktualesnė ir dėl to, jog ūkininkai gali labai tiksliai planuoti sezono darbų sąnaudas, jiems nebereikia imti paskolų iš bankų ar įšaldyti savo lėšų, o taip pat išvengiama neplanuotų išlaidų technikos remontui ar dėl prastovų. Sudarę nuomos sutartį ūkininkai žino, kokias fiksuotas išlaidas jie patirs, todėl gali lengviau planuoti savo finansinius srautus ir investicijas į kitas sritis: žemės įsigijimą ar ūkio pastatų modernizavimą.

Pasak D.Valaičio, ūkininkams labiau finansiškai apsimoka techniką nuomotis, jei ją naudoja mažiau nei 500 motovalandų per sezoną. Fermose, kur traktoriai naudojami ištisus metus, ūkininkai paprastai ieško būtų, kaip techniką įsigyti: jei ne su ES parama, tai veiklos nuomos būdu.
Sėjos ar derliaus nuėmimo metu išauga ne tik traktorių ar kombainų, bet ir kitokios technikos nuomos poreikis.

„Sunkusis traktorius per metus dirba apie 2,5 mėnesio – pavasarį ir rudenį, kombainas – daugiausiai 2 mėnesius per metus. Teleskopinio krautuvo kartais tereikia dviems mėnesiams, kartais – pusmečiui. Esame pasidarę detalius skaičiavimus, kiek išlaidų patiriame per penkerius metus, kol technika nuvertėja, ir matome, kad mums nuoma apsimoka“, – sako A. Dijokas. „Be to technikos nuoma patraukli ir dėl to, kad, sugedus išsinuomotam kombainui ar kitai technikai, jos remontu rūpinasi nuomos bendrovė, o jeigu nepavyksta jos suremontuoti per 24 valandas, gauname pakaitinę techniką. Per tokį laiką ir nuosavą techniką ne visuomet pavyksta suremontuoti. Mums nereikia rūpintis išsinuomotos technine priežiūra, planiniu aptarnavimu, investuoti į draudimo paslaugą. Dar vienas privalumas yra tas, kad naudodamiesi nuomos paslauga gauname ir ūkiuose naudojame moderniausią, didelio našumo techniką.“

Nors žemės ūkio technikos nuomos rinka Lietuvoje dar labai nedidelė, konkurencija tarp jos dalyvių tampa vis aršesnė. Kai kurios bendrovės ūkininkams siūlo ne tik technikos, bet ir profesionalaus darbuotojo nuomos paslaugą.

„Tokia paslauga ūkininkams ypač aktuali derliaus nuėmimo metu: į ūkį su technika atvykęs mechanizatorius nuima javų ar kukurūzų derlių sutarto dydžio plote ir vyksta toliau, į kitą ūkį“, – pasakoja A. Dijokas.

Ar žemdirbiams patrauklus technikos nuomos modelis kada nors visiškai pakeis tradicinį technikos pirkimą-pardavimą, rinkos dalyviai nedrįsta prognozuoti. Pasak A. Dijoko, kol ES struktūrinių fondų parama siekia iki 50 proc. įsigyjamos technikos kainos, žemdirbiai labiau linksta pirkti, o ne nuomotis techniką, nes po penkerių metų, nors ir nuvertėjusi, ji tampa jų nuosavybe. Be to, nuomos veikla atsigręžia ja užsiimančioms bendrovėms kitu galu, mat jos turi rasti rinką panaudotai technikai: 5–8 metus atidirbę traktoriai ir kombainai dažniausiai realizuojami užsienio šalyse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)