Nuostoliai didžiuliai. Kai kuriose plantacijose, pavyzdžiui, sausmedžių, net neliko ką skinti.

„Paukščiai aktyviai puola sodus ir tam reikia pasiruošti. Strazdų debesys nulesa viską. Nukentėjo braškės, sausmedžiai. Paprasčiausias būdas dengti specialiai apsaugai nuo paukščių skirtais tinklais. Jei namie nedidelis sodas, gerai tinka tinklas nuo kurmių, kuris yra labai standus ir apsaugo derlių. Kitas būdas vadinamasis lazeris – sparnuočiai bijo žalios arba mėlynos spalvos, kai spindulys juda medžių viršūnėje“, – patarimus dalina T. Gurskas ir įvardina pačią efektyviausią priemonę – tai „prisiprašyti“, kad sode pradėtų lankytis vanagas.

Jei plėšrūnas pagauna vieną kita strazdą, kiti būrio nariai vengia tos vietos. Jei tai ūkis ar didesnis sklypas, galima padaryti tupyklų, kurias vanagai ir pelėdos naudoja medžioklei. Tai T formos tupykla. Vanagas ar kitas plėšrus paukštis kur kas efektyvesnė apsaugos priemonė už visokius tinklus.

Kitos priemonės vėliavėlės, garsai, tačiau šaudymas, sužeisto paukščio klykimas, kuriuos reikia transliuoti nuo 3 ar 4 valandų ryto kaime sudėtinga. Už triukšmą kaime galima sulaukti 400 eurų baudos. Jie veikia ir tinka atokioms plantacijoms. Tačiau prie jų priprantama ir garsus reikia skleisti kas savaitę.

Kalbant apie laistymą, ypatingai lietų, nereikia persistengi. Pavyzdžiui, trešnės, jei ilgai buvo nelaistomos ir staiga palijo, jos pradeda skilti ir įsimeta puvinys. Jas rekomenduojama laistyti profilaktiškai.

Amarų labai daug, nes jiems buvo palankūs orai. Puola trešnes, vyšnias serbentus, putinus.

„Su jais kovoti reikia boružėmis arba purškiant. Galima prevencija – levandų, citrusinių vaisių ištrauka. Amaras taip apgaunamas ir neina link tokio augalo. Tačiau šis metodas tinka tik tuo atveju, jei amarai dar neatėjo. Jei jie jau aplipo medžius, reikia insekticidų. Laimei, jau yra ir ekologiškų“, – pasakoja T. Gurskas.

Ekspertas sako, kad vien tik naudoti insekticidus bet kaip nepadės. Purkšti reikia iš apačios ir purkšti tiek, kad nuo medžio varvėtų – amarai tūno lapo viduje. Kai šiek tiek papurškiama iš viršaus, tai kenkėjams nekenkia. Patartina į skiedinį įdėti lipalo, kuris paskleidžia medžiagą ant lapo ir neleidžia formuoti lašeliams – skystis pasklinda po visą lapą.

Negalima purkšti jei karščiau nei 23-25 laipsniai, yra rasa, vėjuota, laukiama lietaus. Teisingai atlikus purškimą, jis pagelbės augalui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją