Žemės ūkio ministerija (ŽUM) šią savaitę Vyriausybei teiks siūlymą, kad 6 proc. kompensacinis priedas nuo parduotos produkcijos ar suteiktų paslaugų kainos būtų taikomas ūkininkams, kurių registruotas žemės plotas neviršija 20 hektarų. Dabar ši riba triskart mažesnė – 7 ha.

Ministerija teigia, kad pakeitus tvarką daugiau ūkininkų galėtų naudotis schema, daugiau jų būtų paskatinti produkciją parduoti oficialiai bei reikalauti iš supirkėjų dokumentų.

„Tai turėtų įtakos ekonomikos šešėlio apimčių mažinimui ir smulkiųjų ūkių ekonominės veiklos skatinimui, iš dalies sumažinant jiems pirkimo PVM išlaidas, nes veiklai būtinas reikiamas žaliavas bei paslaugas šie ūkiai įsigyja su 21 proc. pirkimo PVM“, – sakoma dokumentuose.

Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas teigiamai vertina iniciatyvą leisti kuo daugiau smulkiųjų ūkininkų gauti kompensaciją.

„Manau, kad jeigu daugiau ūkininkų galės pretenduoti, tai tiktai už tai (...) Nes kada mažas, jis PVM sumoka 21 proc., o neatgauna visiškai nieko. (...) Jis gal gamina nišinę produkciją nuo lauko iki stalo, bet 20 proc. jis nukenčia visą laiką“, – BNS komentavo J. Talmantas.

Ministerija argumentuoja, kad dabartinė kompensacinio PVM schema ūkininkams yra nepatraukli, tik nedidelė dalis ūkių (dažniausiai uogininkystės ir daržininkystės), valdančių iki 7 ha žemės, gamina prekinę produkciją ir gali pasinaudoti schema.

Kompensavimo priemone pasinaudoti leidžiama ūkininkams, kurių metinės pajamos nesiekia 45 tūkst. eurų. Numatyti ir kiti kriterijai.

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) nurodo, kad speciali schema reiškia, jog ūkininkai turi teisę iš savo pirkėjų gauti papildomą 6 proc. priedą už tam tikrą parduodamą produkciją ar paslaugas. Pavyzdžiui, parduodamas produkciją, kurios įprasta kaina siekia 100 eurų, ūkininkas iš pirkėjo gautų ne 100 eurų, o 106 eurus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)