Nyderlandų apeliacinis teismas praėjusiais metais, po 13 metų trukusių teisinių mūšių, nusprendė, kad „Shell“ Nigerijos filialas turi sumokėti už daugybę nuotėkių, o pagrindinė bendrovė privalo įdiegti naują vamzdyno įrangą, kad būtų išvengta tolesnės žalos.

„Shell“ penktadienį pranešė pasiekusi susitarimą su Nyderlandų aplinkosaugos grupe „Milieudefensie“, kuri padėjo nukentėjusioms bendruomenėms.

„Pagal susitarimą „Shell Petroleum Development Company of Nigeria Ltd“ (SPDC), <...> sumokės 15 mln. eurų bendruomenių ir atskirų ieškovų naudai“, – sakoma bendrovės pranešime.

Taip pat susitarta, kad, kaip numatyta Nyderlandų teismo sprendime, 20 vamzdyno atkarpų bus įrengta nuotėkio aptikimo sistema ir baigti valymo darbai.

Nepaisant pripažinimo, kad susitarimas buvo priimtas remiantis Nyderlandų teismo sprendimu, naftos įmonė teigė, kad susitarimas nereiškia, jog įmonė „prisiima atsakomybę, išsprendžia visas pretenzijas ir užbaigia visus nebaigtus teisminius procesus, susijusius su nuotėkiais“.

Keturi Nigerijos ūkininkai ir žvejai padavė į teismą „Shell“ Nyderlanduose, reikalaudami iš įmonės apmokėti nuotėkių šalinimo Nigerio upės deltoje, svarbiame naftos gavybos regione, darbus.

Procese jiems talkino organizacijos „Friends of the Earth” Nyderlanduose padalinys „Milieudefensie“.

„Shell“ visada aiškino taršą sabotažo aktais ir teigė išvaliusi paveiktas teritorijas.

Teisinė kova užsitęsė taip ilgai, kad visi ūkininkai, pirmieji pateikę ieškinius, jau yra mirę, tačiau jų įpėdiniai ir nukentėjusios bendruomenės kovojo toliau.

„Visi jaučiame didelį palengvėjimą, kad po ilgus metus trukusios teisinės kovos su „Shell“ netrukus gausime šiuos pinigus kaip kompensaciją už viską, ką praradome“, – teigė vienas iš dabartinių ieškovų Ericas Doohas (Erikas Duhas).

„Milieudefensie“ direktorius Donaldas Polsas sakė, kad susitarimas leis ieškovams ir jų bendruomenėms pagaliau tęsti savo gyvenimą.

Visgi jis pažymėjo, kad susitarimas turi ir platesnę reikšmę.

„Jei pažiūrėtume į teismo bylą kaip visumą, didžiausia nauda būtų ta, kad buvo nustatytas naujas standartas: įmonės nebegalės išsisukti taršos ir žmogaus teisių ignoravimo atvejais“, – sakė jis.

„Dabar jos galės būti patraukti atsakomybėn“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją