Dokumentą palaikė visi 107 balsavime dalyvavę parlamentarai.

Rezoliuciją pristatęs Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis aiškino, kad priėmus dokumentą Europai būtų parodyta, kokia kryptimi galime ir turime veikti.

„Idėja parengti tokią rezoliuciją kilo praeitą savaitę, kai buvo svarstoma idėja, kaip pateikti įstatymą uždrausti į Lietuvą importuoti ir tranzitu per Lietuvą vežti rusiškos ir baltarusiškos kilmės grūdus. Kilo idėja, kad reikėtų siūlyti, jog visa Europa galėtų bendrai priimti tokį sprendimą ir tam reikalinga rezoliucija“, – Seimo plenarinių posėdžių salėje kalbėjo V. Pranckietis.

Jis taip pat tikino, kad balandžio pradžioje Lietuvoje vyks Ukrainos ir Lenkijos žemės ūkio atstovų susitikimas, kuris pasiųs žinią, jog šalys dirba viena linkme.

„Mes susisiekėme su Lenkijos Žemės ūkio komisijos pirmininku, pasikalbėjome su juo ir sutarėme balandžio 5 d. surengti Lietuvoje, jiems neutralioje žemėje, ukrainiečių ir Lenkijos atstovų susitikimą, žemės ūkio asocijuotų organizacijų atstovų ir komitetų pirmininkų“, – sakė parlamento Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas.

„Tą iniciatyvą priėmėme ir tokiu būdu kuriame žinią lenkų ūkininkams, kad dirbame viena linkme su jais“, – tikino jis.

Rezoliucijai pritaręs Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius džiaugėsi dokumento tekstu bei atkreipė dėmesį, kad šiuo metu Europos Sąjungoje (ES) yra suvartota rusiškų maisto produktų už 2 mlrd. eurų.

„Labai džiaugiuosi, kad ši subalansuota rezoliucija pasiekė Seimo salę. Mes joje kalbame apie maisto produktų eksporto uždraudimą iš Rusijos. Daugelis įsivaizdavome, kad to negali būti, Lietuvoje parduotuvėse labai sunku surasi rusiškų maisto produktų, nes patys juos ignoruojame, bet kuo toliau į Vakarus, tuo tų produktų yra daugiau“, – teigė K. Starkevičius.

„Už 2 mlrd. eurų Europos Sąjungoje matome maisto produktų“, – pažymėjo jis.

Galiausiai „valstietis“ Giedrius Surplys tikino pritariantis rezoliucijos idėjai, tačiau aiškino manąs, kad ji yra „šiek tiek pavėluota“.

Parengtame dokumente Seimas prašo EK imtis neatidėliotinų veiksmų parengiant atitinkamus teisės aktus, dėl rusiškos ir baltarusiškos kilmės grūdų importo į ir per Europos Sąjungos teritoriją uždraudimo.

Taip pat kviečia EK apsvarstyti galimybę uždrausti rusiškos ir baltarusiškos kilmės maisto produktų importą į Europos Sąjungą, o žemės ūkio produkcijos srautų sureguliavimui naudoti Ukrainos žemės ūkio subjektų tiekiamą produkciją.

Parlamentas siūlo EK apsvarstyti galimybę taikyti intervencinio grūdų supirkimo sistemą perteklinių grūdų supirkimui Ukrainoje, esant nepalankioms kainoms rinkoje, taip palaikant grūdų kainą, užtikrinant augintojų pajamas ir prisidedant prie Pasaulio maisto programos tikslų įgyvendinimo.

Galiausiai raginama Europos Parlamentą ir Europos Sąjungos Tarybą, Europos Vadovų Tarybą remti rusiškos ir baltarusiškos kilmės grūdų importo į ir per Europos Sąjungos teritoriją uždraudimą ir bendrą Europos Sąjungos poziciją šioje srityje.

ELTA primena, kad įvairioms frakcijos atstovaujanti Seimo narių grupė siūlo laikinai uždrausti importuoti į Lietuvą žemės ūkio produktus ir pašarus, kurių kilmės šalis yra Rusija arba Baltarusija.

Siūloma, kad importo draudimas galiotų nuo šių metų balandžio 15 d. iki 2025 m. liepos 1 d. Įstatymo pataisas parėmė beveik 20 parlamentarų.

Vienas iš sausio mėnesį protestavusių Lietuvos ūkininkų reikalavimų buvo sustabdyti rusiškų grūdų tranzitą.

Seime iš ketvirtadienio plenarinio posėdžio darbotvarkės buvo išbrauktas siūlymas uždrausti į Lietuvą įvežti, importuoti žemės ūkio produktus ir pašarus, kurių kilmės šalis yra Rusija arba Baltarusija. Klausimą išimti iš darbotvarkės paprašęs V. Pranckietis sakė, kad yra gauta Teisės departamento išvada ir Vyriausybės siūlymas integruoti idėją i kitą įstatymą.