„Už“ įstatymo pataisas svarstymo stadijoje balsavo 48, 15 buvo „prieš“, susilaikė 31 Seimo nariai.

Įstatymo pataisomis siūloma suteikti teisę ūkininkams, kurie Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) nustatyta tvarka yra sertifikuoti kaip tradiciniai amatininkai, kaimo turizmo sodybose gaminti naminę degtinę ir kitus tradicinius gėrimus, tačiau ne daugiau kaip 1000 litrų per kalendorinius metus.

Įstatymo pataisos, rengėjų teigimu, mažintų nusikalstamumą šalyje, mat būtų užtikrinta alkoholio gamybos apimčių ir gaminamų gėrimų kokybės kontrolė.

Numatoma, kad, licencijas naminei degtindarystei įsigijus apie 200 kaimo turizmo sodybų, kurios gamins po 500 litrų grynojo alkoholio, jos, mokėdamos akcizą, biudžetą papildytų apie 1 mln. eurų per metus.

Įstatymas buvo svarstomas Ekonomikos, Kaimo reikalų ir Sveikatos reikalų komitetuose, tačiau šis įstatymo pataisoms nepritarė.

„Siūloma įstatymo projektą atmesti, nes jis prieštarauja (...) pakankamai sėkmingai eilę kadencijų įgyvendinamai valstybės kovos su alkoholizmu politikai“, – posėdyje antradienį teigė Sveikatos reikalų komiteto (SRK) pirmininkas Antanas Matulas.

Jam pritarė ir kitas komiteto narys, „valstietis“ Aurelijus Veryga, teigdamas, kad siūlymai kertasi su Alkoholio kontrolės įstatymo tikslu mažinti alkoholio vartojimą. Jo manymu, priimtas įstatymo projektas trukdytų ir valstybės tikslams didinti visuomenės pasiruošimą krašto gynybai.

„Mes esam tokioje situacijoje, kada valstybės piliečiai privalo būti ne tik kad apginkluoti, bet ir blaivia galva“, – kalbėjo jis.

„Laisvietės“ Morganos Danielės teigimu, šis įstatymo projektas nesumažina šešėlio prekybos alkoholiu sektoriuje, nes įstatymo pataisose yra nepakankamai tiksliai numatyta, kaip toks leidimas prekiauti namine degtine būtų kontroliuojamas.

„Projektas neužtikrina griežtų reguliavimo sąlygų ir neatsako į daugybę klausimų (...) Reikia numatyti šito produkto kokybės tikrinimą (...) Licencijavimas yra labai svarbus, daugybė kitų dalykų: kaip bausime už pažeidimus, kokios bus sankcijos (...) kaip apsaugosime jaunimą, kaip užtikrinsime, kad tas degustavimas nevirstų į šešėlyje vykstančią prekybą“, – teigė M. Danielė.

20 Seimo narių dar 2021 m. pasiūlė leisti naminę degtinę ir kitus silpnesnius nei 65 laipsniai tradicinius alkoholinius gėrimus ruošti, laikyti ir parduoti Lietuvos ūkininkų registre registruotiems ūkininkams, kurie užsiima kaimo turizmu ir yra sertifikuoti tradiciniai amatininkai. Gaminti būtų leidžiama iki 1 tūkst. litrų kasmet.

Vyriausybė projektui pritarė, tačiau pasiūlė jį papildyti nuostata, pagal kurią parduoti naminį alkoholį būtų leidžiama tik ūkininkui priklausančioje kaimo turizmo sodyboje ir tik galutiniam vartotojui. Be to, Ministrų kabinetas ragina įpareigoti ūkininkus tikrinti gaminamų gėrimų kokybę ir saugą laboratorijose.

Kartu atkreipiamas dėmesys, kad siekiant suteikti teisę ūkininkams prekiauti gaminamais gėrimais, būtina patikslinti mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais tvarką.

Lietuvoje yra 300 sertifikuotų tautinio paveldo maisto produktų gamintojų, iš jų ūkininkų – apie 70.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją