„Dar iki šios ūkininkų akcijos kartu su premjere ir atitinkamais ministrais turėjome frakcijos pokalbį, būtent dėl žemės ūkio problemų. Ir buvo pasakyta, kad per savaitę Vyriausybė pateiks siūlymus, kaip spręsti šiuos klausimus. Ir kitą savaitę vyko protestai į kuriuos iš karto buvo sureaguota pažadant, kad bus einama į kompromisus“, – trečiadienį „Žinių radijui“ teigė P. Saudargas.

„Ir be šios akcijos buvo apsispręstą eiti į kompromisus. Bet kodėl reikėjo laukti mėnesį? Man yra sunku pasakyti“, – pridūrė jis.

Seimo vicepirmininkas pabrėžė, kad Seimas jau šią savaitę išspręs tiek žymėto dyzelino, tiek SND akcizo klausimus. Jis taip pat paminėjo, kad nors neprognozuos, dėl kokio SND akcizo dydžio bus susitarta, šis gali būti mažesnis nei 41 euras už toną.

„Iš tikrųjų padarytos išvados, rasti kompromisai ir bent jau dviem klausimais judame į priekį. Tai visų pirma yra žymėtas dyzelinas. Tai suprantame keltą problemą ir aš tikrai remiu tą pokytį (...) Dėl akcizo SND Vyriausybės siūlymas yra 41 euras, yra registruotų kitų kolegų siūlymų. Tai čia nedrįstu prognozuoti, kaip pasibaigs posėdžių salėje, gali būti šiek tiek mažiau. Bet bet kokiu atveju, sumažinimas bus“, – komentavo politikas.

ELTA primena, kad sausio pabaigoje Vilniuje protestą organizavusi Lietuvos žemės ūkio taryba kritikavo daugiamečių pievų atstatymo tvarką, kuro ir suskystintųjų naftos dujų akcizų padidinimus, ūkininkams nepalankią saugomų teritorijų plėtrą. Buvo akcentuojama ir tai, kad dar nesibaigė vadinamoji pieno krizė, reikalaujama sustabdyti rusiškų grūdų tranzitą per Lietuvą.

Siekiant SND apmokestinimą sumažinti nuo 304 iki 41 euro už toną šią savaitę Seime surengta neeilinė sesija.

Tikimasi, kad tokį akcizo dydį Seimas patvirtins vasario 12–15 dienomis šaukiamoje neeilinėje parlamento sesijoje. Verslo struktūros anksčiau prašė nustatyti 13,94 Eur/t SND akcizą, o Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas yra sakęs, jog tarifas galėtų siekti apie 20 Eur/t.

Latvija SND akcizo netaiko, Lenkijoje jis siekia 13 Eur/t, Vokietijoje – 45 Eur/t, Estijoje – 55 Eur/t. Reaguodama į kritiką Vyriausybės kanceliarija registravo Akcizų įstatymo projektą, kuriame gyventojams bei verslui SND akcizas mažinamas iki 41 Eur/t.

SND taip pat naudojamas šildymui ir buityje tuose šalies regionuose, kuriuose neišplėtota gamtinių dujų infrastruktūra, pavyzdžiui, Skuode, Mažeikiuose. Prie 304 Eur/t akcizo dydžio ministerija siūlo pereiti palaipsniui, iki 2030 m.