Dusetų hipodromo take dėl Didžiojo žiemos ir kitų prizų - viso 21 100 eurų prizinio fondo varžysis 35 važnyčiotojai iš visų trijų Baltijos šalių, vadeliosiantys 50 ristūnų. Didžiausias pagrindinis prizas 4000 eurų. Antras pagal dydį Zarasų savivaldybės 3500 eurų.

Pagal apdovanojimus tai pats didžiausias renginys. Žirginis sportas Lietuvoje daugiau mėgėjų ir žirgų augintojų užsiėmimas nei pragyvenimo šaltinis. Jei užsienyje geras žirgas per karjerą šeimininkui atneša kelis šimtus tūkstančių eurų, tai Lietuvoje tai tik keletas tūkstančių eurų. Patys geriausi žirgai pasiekia maždaug 70 kilometrų per valandą greitį.

Kalbant apie politikus šį kartą nebuvo tradicinių Seimo ir Vyriausybės prizų. Nebuvo ir premjero Sauliaus Skvernelio. Aukščiausiai valdžiai atstovavo Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, priminęs, kad šiandien ne tik Sartų lenktynės, bet ir Grabnyčios – kai tradiciškai šventinamos žvakės, žemės ūkio ministras Giedrius Surplys ir už sveikatą ir maisto saugą atsakingas eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis.

Daugiausia ristūnų – 37 – pristato Lietuvos žirgų augintojai ir treneriai. 9 žirgai atvežami iš Latvijos, o 4 – iš Estijos. Aktyviausi – Respublikinės lenktyninių žirgų lygos atstovai, Dusetose pristatantys 34 ristūnus. Lietuvos sportininkų delegacija irgi gausiausia – 27 žmonės. 5 atvyksta iš Latvijos, 3 – iš Estijos.

Pagal veisles populiariausi bus Amerikos ristūnai, kurių tik kiek mažiau, nei pusė – 24. 13 Amerikos ristūnų į lenktynes atveža Respublikinė lenktyninių žirgų lyga, 7 – Latvija, 3 – Estija ir 1 – Lietuvos ristūnų sporto asociacija. Antri pagal populiarumą – Prancūzijos ristūnai, kurių matysime 18. Irgi 13 šios veislės žirgų į lenktynes deleguoja Respublikinė lenktyninių žirgų lyga, po du – Latvija ir Lietuvos ristūnų sporto asociacija, vieną – Estija. Respublikinės lenktyninių žirgų lygos atstovai nemenkas viltis sieja ir su 8 rusų ristūnų veislės žirgais, kurių neturės jokia kita sportininkų delegacija.

Varžybose numatyti 7 žirgų bėgimai. Didžiausias – 4 000 eurų piniginis prizas – tradiciškai bus išdalintas šių lenktynių organizatorės, Žemės ūkio ministerijos steigiamo pagrindinio – Didžiojo žiemos prizo laimėtojui ir prizininkams.

Čempionu trečius metus iš eilės tapo Egidijus Gudonis, uteniškis vadeliotojas, trasą įveikęs kiek lėčiau nei per 2 min. Jam atiteko ir pagrindinis prizas. Čempionas žirgų augintojas ir treneris, pats laikantis virš 20 žirgų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)