Protesto organizatorių – Žemės ūkio tarybos (ŽŪT) – atstovo teigimu, sausio 23–26 dienomis vyksiančios akcijos metu tikimasi susitikimų su žemės ūkio politikos formuotojais, tęsti sausio 8 d. inicijuotą dialogą su Vyriausybe.

Piketas pradedamas žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui planuojant susitikti su Europos Sąjungos agrarinę politiką kuruojančiu eurokomisaru Januszu Wojciechowskiu. Pareigūnai tarsis, kaip Lietuvos ūkininkams palengvinti prievolę šiemet atkurti suartas daugiametes pievas. Tai – vienas esminių 2024 m. protestais pradėjusių ūkininkų reikalavimų.

Vis tik pats K. Navickas naująjį protestą vadina nekonstruktyviu veiksmu. Premjerė Ingrida Šimonytė apgailestauja netikėtai pasikeitusia ūkininkų pozicija.

Protestuos kelias dienas


Pirmąją protesto akciją ŽŪT surengė antrąjį metų pirmadienį – sausio 8 d. ūkininkai visoje Lietuvoje degino laužus, taip reikšdami nepasitenkinimą šalies žemės ūkio politika.

Tądien ŽŪT delegacija susitiko su premjere, K. Navicku, aplinkos viceministrais. Nors po susitikimo tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas pasidžiaugė konstruktyvumu – esą su I. Šimonyte buvo sutarta kartu spręsti ūkininkų keliamas problemas bei susitikti darkart kovą – po kelių dienų ŽŪT pranešė, jog protestą tęs ir sausio pabaigoje važiuos į Vilnių, prie Vyriausybės.

Pasak Lietuvos ūkininkų sąjungos (LŪS) pirmininko Raimundo Juknevičiaus, dar nėra aišku kiek tiksliai technikos antradienį pajudės Vilniaus kryptimi. Tačiau, teigia jis, „artėjama prie 1 tūkst. vienetų“.

Ūkininkų atstovas patikina, kad piketas veikiausiai truks keletą dienų.

„Kalbama apie tą dalyką, kad tai yra protesto akcija ne vienadienė. Būtent dėl to, kad iki šiol derybos, kalbos ėjo vangiai ir ūkininkams pabodo tai, kad neišsisprendžia problemos.

Dabar buvo ta ambicija atvažiuoti su savo problemomis prie pat Vyriausybės, kad ir matytų, ir girdėtų geriau. Ir būti tol, kol tos problemos bus išspręstos. Tokia yra ambicija“, – Eltai sakė R. Juknevičius.

„Galbūt (protestas vyks – ELTA) iki sausio 26 d. Arba galbūt iki bet kurios kitos dienos, kada bus pasiekti kažkokie susitarimai. Kol, kaip sakoma ledai pradės tirpti“, – kalbėjo LŪS pirmininkas.

Jo vadovaujama organizacija yra viena iš 10-ies ŽŪT sudarančių ūkininkų asociacijų.

Taryba kritikuoja daugiamečių pievų atstatymo tvarką, kuro akcizo padidinimo, ūkininkams nepalankios saugomų teritorijų plėtros, akcentuoti, jog dar nesibaigė vadinamoji pieno krizė. Be kita ko, pabrėžiama, esą per Lietuvą gabenami rusiškos kilmės grūdai.

„Matome, kad yra požymių, kad tie ledai gali tirpti. Matome, jau yra premjerės oficialus dokumentas. Vadinasi yra šansų, kad tie scenarijai nebus tokie drastiški“, – teigė R. Juknevičius.

„Mūsų siekis yra nekenkti visuomenei, nekenkti Vilniaus gyventojams, minimalizuoti jų nepatogumus. Bet iš kitos pusės norime pasinaudoti ta pilietine teise reikšti savo įsitikinimus“, – protesto motyvus komentavo jis.

Anot LŪS vadovo, piketo organizatoriai žemės ūkį kuruojančius politikus oficialiai pakvietė atvykti į akciją ir kalbėtis su ūkininkais.

„Ateiti, sudalyvauti, kalbėti, pristatyti“, – teigė R. Juknevičius.

„Minia ateina kalbėtis, jie neateina kelti kažkokių vandalizmo aktų. Tai tikrai tikimės, kad į tiek kalbėtis atėjusių žmonių atitinkamai reaguos ministrai, premjerė“, – kalbėjo jis.

Pasikeitusią ŽŪT poziciją ministras vadina nekonstruktyvia, premjerė – apgailestauja


Žemės ūkio ministras K. Navickas, paklaustas apie ŽŪT sprendimą vykdyti protestą nepaisant pozityvių signalų po susitikimo su premjere, tikino, jog nemato priežasčių protestui organizuoti.

„Esminiai dalykai, kurie buvo aptarti pas premjerę, yra vykdomi. Kažkokių dirbtinų priežasčių, kad dabar reiktų protestuoti, nematau“, – Eltai sakė K. Navickas.

„Matau kaip visiškai nekonstruktyvų veiksmą“, – tikino jis.

Ingrida Šimonytė

Tuo metu I. Šimonytė šį penktadienį Vyriausybės kanceliarijos su žurnalistais pasidalintame rašte tarybai apgailestavo staigiai pasikeitusia ūkininkų pozicija.

„Po susitikimo viešai komunikuota apie konstruktyvų susitikimą ir apie tai, kad ūkininkų problemos buvo išgirstos bei sutarta jas spręsti, kaip, mano supratimu ir buvo. O po kurio laiko pozicija pasikeitė – teigta, kad susitikime nebuvo sutarti terminai, pateikti tik pažadai“, – rašte ūkininkams dėstė I. Šimonytė.

Ministrė pirmininkė dokumente pabrėžė likusi nusivylusi po susitikimo paskleista vieša ŽŪT komunikacija.

„Vėliau socialiniame tinkle buvo pateikti siūlymai žemės ūkio ministrą išvežti į Lenkiją gyvuliams skirtame transporte. Tai nesuderinama su teisės, etikos ir moralės normomis“, – teigė I. Šimonytė.

„Nepaisydama prieštaringos informacijos, tikiuosi, kad ŽŪT tikslas yra rasti keliamų problemų sprendimus“, – rašte į ŽŪT kreipėsi premjerė.

ELTA primena, kad sausio 8 d. kita skėtinė žemdirbių organizacija – Žemės ūkio rūmai – taip pat prisijungė prie ūkininkų protestų. Šios vadovai tuomet parengė ir Aplinkos bei Žemės ūkio ministerijoms įteikė rezoliuciją su savais reikalavimais. Joje taip pat keliamos daugiamečių pievų ir akcizų politikos problemos, dar prašoma taisyti žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo ribojimo tvarką, parengti nacionalinį partijų susitarimą dėl žemės ūkio ir kt.

Tiesa, ŽŪT nuo antrosios skėtinės žemdirbių organizacijos griežtai atsiriboja.