Nors tokio drastiško kainų kilimo nebuvo galima nuspėti, tačiau pernelyg juo stebėtis nereikėtų: trąšų paklausa nuolat auga, nes reikia patenkinti vis didėjantį kokybiško maisto poreikį, be to, tokiam kainų kilimui visas sąlygas sudarė puikus praėjusių metų derlius, leidęs ūkininkams daugiau pinigų investuoti į trąšas, rašoma pranešime spaudai.

„Agrochemos“ generalinis direktorius Mindaugas Liaukonis atkreipia dėmesį, jog dar vienas faktorius, lėmęs kainų kilimą – trąšų stygius kai kuriose valstybėse net 14-ai Amerikos trąšų gamyklų nutraukus veiklą dėl šalčių ir dar keletui Europos gamyklų susidūrus su veiklos nesklandumais, tačiau patikina, kad Lietuvos ūkininkams dėl trąšų trūkumo nerimauti nereikia, rašoma pranešime.

„Dėl trąšų stygiaus Lietuvos ūkininkai gali būti ramūs – sezonui esame pasiruošę: jau startavo skystų azotinių trąšų pristatymas ūkininkams iš mūsų bazių visoje Lietuvoje. Vis dėlto, augant trąšų kainoms pasaulinėje rinkoje, ir mūsų šalies žemdirbiai turės ieškoti būdų, kaip kuo efektyviau aprūpinti savo pasėlius kokybiškomis maisto medžiagomis. Vieninteliai rinkoje siūlome tokius produktus, kaip skystosios azoto trąšos su padidintu sieros kiekiu, stabilizuotą karbamidą, kurie ne tik taupo laiką bei pinigus, yra ypač veiksmingi, bet ir atitinka aplinkosauginius reikalavimus“, – sako „Agrochemos“ generalinis direktorius M. Liaukonis.

Agrochema

Vienas iš būdų, kaip protingai paskirstyti investicijas, norint augalus aprūpinti visais būtinais maisto elementais, rinktis skystąsias azotines trąšas, praturtintas siera, nes taip augalams suteikiamas reikiamas sieros kiekis ir sutaupomi kaštai papildomam važiavimui į lauką. Pasirinkus skystas azoto trąšas taip pat prarandama mažiau azoto dėl trąšose esančių nitrifikacijos ir ureazės inhibitorių.

„Trąšos – ne prabangos prekė, o būtinybė kiekvienam žemdirbiui, siekiančiam užauginti kokybišką derlių. Todėl ūkininkai ieškos produktų, kurie taupo tręšimo kaštus, pasižymi didesniu efektyvumu derliui ir jo kokybei, reikalaujančių mažesnių sąnaudų naudojimo procese, o trąšų gamintojams teks užduotis tokius produktus jiems pasiūlyti“, – pabrėžė M. Liaukonis ir pridūrė, jog ūkininkų nerimą dėl augančių trąšų kainų turėtų išsklaidyti taip pat į neregėtas aukštumas kylančios grūdų kainos.

„Lietuva yra tapusi reikšmingu grūdų rinkos žaidėju, kasmet eksportuojančiu vis didesnius kiekius grūdų. Panašu, kad savo pozicijas rinkoje šiemet tik sustiprinsime, tačiau prognozės žemės ūkyje yra labai „slidus“ dalykas – situacija gali pasikeisti labai greitai. Vis dėlto, pagal naujausias pasėlių deklaracijas šalyje, žieminių javų plotai lyginant su pernai metais padidėjo daugiau kaip 20 tūkst. hektarų, taigi, galime tikėtis, kad grūdinių kultūrų augintojų laukia geri metai, jeigu tik nesutrukdys nepalankūs orai“, – sakė „Agrochemos“ generalinis direktorius.

Agrochema
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)