Bet kada gali atnaujinti veiklą

Pabendrauti su pačiu ūkininku K. Baginsku žurnalistams nepavyko. Vos išgirdęs, kad skambina iš „Žemaičio“ redakcijos, jis atsakė neturįs laiko ir tuoj pat nutraukė pokalbį.

Susisiekę su Plungės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininku Virginijumi Gailiumi išgirdome, kad K. Baginsko ferma Kuliuose nuo šių metų pradžios jau yra tuščia. Dėl kokių priežasčių ūkininkas nusprendė nebevystyti savo veiklos Kuliuose, V. Gailius pasakyti negalėjo.

„Greičiausiai ne dėl kiaulių maro. Gal dėl to, kad kurį laiką buvo labai nukritusi kiaulienos supirkimo kaina. Dabar už ją kinai vėl lyg neblogai moka, tad gal nuspręs ir vėl plėstis. Galime tik spėlioti“, – sakė Plungės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas ir pridūrė, kad ferma Kuliuose tebėra registruota, tad ūkininkas ten bet kurią dieną galėtų atnaujinti veiklą.

O kokia situacija K. Baginsko valdomoje fermoje Varkaliuose? „Ten kiaulių dar yra. Mūsų žiniomis, jų šiai dienai ūkininkas yra deklaravęs apie tūkstantį. Ar mažėja? Šito pasakyti negaliu“, – kalbėjo V. Gailius.

Beje, Plungės valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba praėjusį gruodį „Žemaitį“ informavo, kad K. Baginskas spalio 1 d. deklaravo laikąs 700 kiaulių fermoje Kuliuose ir 2 292 – Varkaliuose. Tad akivaizdu, kad ir pastarojoje fermoje jų sumažėjo daugiau nei perpus.

Buvo staigmena net ir seniūnei

Apie K. Baginsko planus gerokai sumažinti ar visai nutraukti veiklą mūsų rajone Plungės rajono savivaldybės Žemės ūkio skyrius neturi jokios informacijos. Tai, jog ferma Kuliuose liko tuščia, staigmena buvo ir Kulių seniūnei Daivutei Petrauskienei. Ji sakė apie tai išgirdusi visai neseniai.

„Nepasakyčiau, kad ta žinia mus nuliūdino, mat kaip ir varkališkiai bei plungiškiai, taip ir mes kai kada kęsdavome nuo fermos sklindantį dvoką. Ypač karštomis vasaros dienomis, kai kiaulidėse būdavo įjungiamas vėdinimas. Plungės valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba mus patikino, kad bent jau šiais metais ūkininkas čia neturėtų atnaujinti savo veiklos. Mums tai gera žinia, ypač dabar, kai turime Lietuvos mažosios kultūros sostinės vardą“, – kalbėjo seniūnė.

Paklausta, ar ištuštėjus fermai vietos gyventojai neliko be darbo, seniūnė kalbėjo, kad anksčiau joje dirbo ne vienas kuliškis, tačiau fermą automatizavus, jai prižiūrėti reikėjo vos kelių žmonių. Tad to, jog ferma liko tuščia, kuliškiai net ir nepajuto. Vienas darbininkas, D. Petrauskienės žiniomis, dar darbuojasi K. Baginsko valdomame malūne Kuliuose.

Ikiteisminis tyrimas tebesitęsia

Tad kol kuliškiai džiaugiasi išsivadavę nuo srutų dvoko, plungiškiams ir varkališkiams belieka tik spėlioti, kada sulauks tokios dienos. Beje, priminsime, kad ūkininko K. Baginsko pavardė, jau daug metų linksniuojama dėl šios smarvės problemos, visai neseniai žiniasklaidoje buvo minima dėl kitos priežasties.

Praėjusių metų gruodį Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas (VPK) pranešė, kad Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdyboje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisingų duomenų apie pajamas, turtą ar pelną pateikimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo ūkininko K. Baginsko ūkyje.

Buvo skelbiama, kad gauta duomenų, leidžiančių pagrįstai manyti, jog Plungės rajone veikianti bendrovė galimai dalį kiaulių augina neapskaitydama, jas vėliau paskerdžia savo skerdykloje, o neapskaitytą mėsą parduoda savo parduotuvėse arba kitiems fiziniams ar juridiniams asmenims.
Be to, siekiant išvengti mokesčių, bendrovė galimai įrašė į deklaracijas žinomai neteisingus duomenis apie asmens pajamas bei turtą ir pateikė jas valstybės įgaliotai institucijai.

Remiantis šio ikiteisminio tyrimo metu surinktais duomenimis gruodį buvo atlikta apie 50 kratų visame Žemaitijos regione (automobiliuose, parduotuvėse, ūkiuose, biure, skerdykloje, darbuotojų namuose). Po šių kratų įtarimai pareikšti 6 asmenims, 4 iš jų buvo sulaikyti. Tarp sulaikytųjų buvo ir pats ūkio savininkas. Vėliau Klaipėdos apygardos prokuratūra informavo, kad sulaikytieji buvo paleisti. Jiems pritaikytos švelnesnės kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti iš šalies.

Klaipėdos VPK pranešė, kad kratų metu buvo rasta ir paimta galimai neapskaitytų pajamų, kurių bendra suma viršija 30 000 eurų. Taip pat rasta duomenų, galimai pagrindžiančių apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymą. Kokia linkme po šių kratų pakrypo tyrimas, Klaipėdos VPK kol kas neatskleidžia.