Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, daugiausiai mūsų šalyje pieno parduodantiems stambiems tiekėjams už natūralų pieną perdirbėjai šį lapkritį mokėjo ES vidurkį viršijančią kainą – 586,08 Eur už toną, arba beveik 59 centus už kilogramą.

Per mėnesį ši pieno kaina sumažėjo 2,5 proc., pažymima pranešime.
Palyginti su pernykščiu lapkričiu, pieno supirkimo kaina stambiems pieno gamintojams per metus išaugo 32 proc.

ES šalyse, išankstiniais duomenimis, šį lapkritį vidutinė pieno supirkimo kaina siekė 57 centus už kilogramą, praneša Europos Komisija.
Šių metų lapkritį vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina Lietuvoje visiems ūkiams buvo 546,35 Eur už toną – 1,16 proc. mažesnė, palyginti su spalio kaina, bet 36,5 proc. didesnė, palyginti su pernykščiu lapkričiu.

Šiais metais žaliavinis pienas rekordiškai pabrango Europoje, JAV ir Naujojoje Zelandijoje, rodo tarptautinis „ZuivelNL“ pieno kainų palyginimas. Drastišką kainų augimą lėmė pieno trūkumas, brangusios trąšos ir pašarai, smarkiai didėjusios išlaidos energetikai, teigiama pranešime.

„Rabobank“ ekspertai įžvelgia ženklų, kad pieno kainoms pasiekus viršūnę, jos gali pradėti mažėti, išaugus pasaulinei pieno gamybai ūkiuose šių metų pabaigoje.

Remiantis JAV žemės ūkio departamento (USDA) Europos pieno rinkos apžvalga, pieno gamyba metų pabaigoje gali išaugti Vokietijoje ir Prancūzijoje, kuriose primelžiama daugiausiai pieno Europoje.
Pieno gamybos augimo ūkiuose tikimasi tuo metu, kai pieno produktų kainos rinkoje mažėja dėl išaugusios infliacijos ir besitraukiančio vartojimo, todėl tai tėra laiko klausimas, kada pieno supirkėjai turės sumažinti kainas, teigiama USDA apžvalgoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją