aA
Po dviejų metų pertraukos viena po kitos Europoje atgyja ekologinio maisto mugės bei parodos.
Kepti vabzdžiai
© Shutterstock nuotr.

Štai praėjusių metų pabaigoje Malmės parodų centre vykusi „Eco Life Scandinavia“ ir Šiaurės šalių ekologinio maisto mugė pritraukė 3500 dalyvių, tarp kurių – potencialūs pirkėjai, mažmenininkai, didmenininkai, prekybos sistemų atstovai, tokie kaip COOP, „Lidl“, „Ikea“, „Hemköp“, ICA, „Life“, „Netto“, „Holland & Barrett, „Midsona“. – Kasmet jų pageidavimai maisto ir gėrimų gamintojams tampa galvosūkiu, ką naujo ir inovatyvaus pasiūlyti išrankiam Europos pirkėjo produktų krepšeliui, rašoma pranešime.

Pasak mugės direktorės Melinos Viking, ekologinio maisto ir tvarios tiekimo grandinės bendruomenė neprarado savo optimizmo ir dar kartą patvirtino „tiesioginio bendravimo renginių svarbą ekonomikai“. Mugę aplankė įvairių Europos šalių – Lenkijos, Prancūzijos, Suomijos, Jungtinės Karalystės, Italijos, Ispanijos, Vokietijos atstovai, kuriuos į savo ekspozicijas kvietė 450 gamintojų.

Pasak M. Viking, vis daugiau Europos gyventojų, ypač visuotinės pandemijos laikotarpiu, ryžtasi keisti mitybos įpročius, daugiau laiko ir pinigų skiria „naminio“ maisto paieškoms bei sveikos gyvensenos palaikymui. Natūraliomis sąlygomis, be genetiškai modifikuotų organizmų ir pesticidų likučių užaugintų ar pagamintų maisto produktų paklausa visada yra, ekologiškas maistas kasdien įgyja vis daugiau galimybių sėkmingai patekti į užsienio rinkas. Trumposios maisto tiekimo grandinės – tai Europos žaliojo kurso, žiedinės ekonomikos dalis, skatinanti ir bendruomenių gyvybingumą.

Mugėje išrinkti geriausi gaminiai dvylikoje skirtingų produktų kategorijų. Tarp apdovanotųjų mugės dalyje „Nordic Organic Food Fair“ – „Sip Sap“ ekologiška beržų sula su spanguolėmis, propoliu ir imbieru.

Gintarės Didžiokaitės, „Straiko“ eksporto vadovės teigimu, „Sip Sap“ beržų sulą įvairiose rinkose bandoma pritaikyti skirtingiems jos vartotojų poreikiams. Štai Prancūzijoje pirkėjai naudoja išmaniąją programėlę „Yuka“, leidžiančią lengvai palyginti pridėtinių ir net natūralių saldiklių kiekį įvairių prekės ženklų produktuose. Todėl kaip įmanoma mažesnė jų procentinė dalis ingredientų sąraše jau yra itin reikšmingas konkurencinis pranašumas. Japonijoje svarbu kalbėti apie ilgaamžiškumą skatinančias savybes, Tailande – pabrėžti galimybę produktą naudoti ne tik maisto, bet ir natūralios kosmetikos pramonėje. Ispanai domisi, kaip galima beržų sulą įtraukti į mažų vaikų mitybos racioną.

„Toks klientų norų spektras mus verčia ne juokais sukti galvas, bet siekiame prisitaikyti“, – minėjo Gintarė, kuri prisiminė ir išskirtinį klientų iš Pietų Korėjos pageidavimą – pagaminti sulą naudojant ir šeivamedį.

Bendros rinkos tendencijos – ypatingai išaugusi veganiškų produktų, pakeičiančių mėsinius bei pieninius produktus, pasiūla. Naujos receptūros ir suderinti natūralūs skoniai tinka net išrankiems mėsos mėgėjams. Sėkminga naujove įvardinti galima ir alternatyvius baltymų šaltinius – tai yra produktus iš svirplių, sveikus užkandžius, natūralios sudėties traškučius ir kitą sparčiai populiarėjantį sveikesnį maistą.

Atskira šios kylančios „Žaliosios bangos“ niša – jaunimo pamėgti natūralūs produktai – vadinamieji energijos užtaisai – įvairūs vitaminingi ir baltymais praturtinti kokteiliai, šotai. Jie jau tampa jaunų žmonių susibūrimų atributais.

Parodoje Malmėje akcentuota, kad Baltijos šalys yra laikomos gyvybingomis ekologiškų produktų rinkomis, turinčiomis didelį gamybos, perdirbimo ir vartojimo potencialą. Tai įrodo, kad ir sėkmingas Suomijos pavyzdys, kur ekologiškų produktų vartojimo rinka kasmet didėja 20 procentų.

Svirpliai ar auglinės kilmės pienas daug kam atrodo kaip egzotika, bet mes link to sparčiai einame, – sako Lietuvos jaunųjų ūkininkų ir jaunimo sąjungos pirmininkas Vytautas Buivydas. – Kaip ir į automobilį nepilame bet kokių tepalų, taip ir organizmą turime saugoti nuo chemizuotos produkcijos. Verčiau euru užmokėti brangiau, bet kūną palepinti viso grūdo rugine bemiele duona“.

V. Buivydo teigimu, susidomėjimas sveika, gamtą tausojančia bei „švaresne“ mityba auga, o didėjanti ekologiškų produktų paklausa yra ir gerėjančio žmonių santykio su maistu rezultatas. Būtent ekologiškos produkcijos gamyba šalies ūkininkams gali atverti vartus į plačius tarptautinius vandenis.

Ekologiško maisto parodos–mugės dar šį pusmetį vyks Graikijoje – „Food Expo Greece“, Ispanijoje – „Alimentaria“, Japonijoje – „Foodex Japan“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(9 žmonės įvertino)
1.5556

Paskelbta, iki kada privaloma nušienauti pievas

Šiemet dėl itin gausaus lietaus liepos mėnesį ir didelio drėgmės kiekio laukuose buvo pavėlinti...

Medžiotojai mėgino nuslėpti kiaulių maro atvejį

Valstybinės veterinarijos tarnybos vadovas Mantas Staškevičius savo feisbuko paskyroje paskelbė,...

Ūkiams nuo afrikinio kiaulių maro saugoti – papildomas kvietimas teikti paraiškas ir 1,8 mln. eurų paramos

Padažnėjus afrikinio kiaulių maro atvejams, Žemės ūkio ministerija ragina dar to nepadariusius...

Žemės ūkyje įdarbinant užsieniečius nebereikės leidimo

Žemės ūkio ministerija primena, kad nuo rugpjūčio 1 d. ūkininkai gali paprasčiau įdarbinti...

Nuo liūčių nukentėję ūkininkai gali kreiptis į NMA dėl galimybės netaikyti sankcijų

Ūkininkai, šią vasarą nukentėję dėl lietingų orų, ir nerimaujantys, kad nesugebės...

Top naujienos

Delfi Pliusparengė Nerijus Povilaitis

Ukrainos karį kastravusio ir nužudžiusio sadisto medžioklė kaip „Bellingcat“ tyrėjams pavyko surasti karo nusikaltėlį (10)

Tarptautinė nepriklausomų tyrėjų grupė „ Bellingcat “ nustatė karo nusikaltimą...

Ašaras braukęs Aleknos treneris – apie „auksinį“ patarimą prieš pergalingą metimą ir vyrukų „grybavimą“ specialiai Delfi iš Miuncheno

„Prieš mėnesį norėjome laimėti pasaulio čempionatą. Mums nepavyko, bet grįžome namo, kiek...

Karas Ukrainoje. Rusija pradėjo masinį puolimą Donbase keliomis kryptimis, naktį apšaudytas Nikolajevas ir Charkovas

178-oji Rusijos karo prieš Ukrainą diena. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo...

Delfi PliusViesturs Radovics, delfi.lv

Kelionė į Lenkijos perlą – kodėl žmonės nesutaria, tai – butaforinis miestas ar senovės dvasia?

Seniai seniai portale Draugiem.lv skaičiau buvusio laivo gydytojo Julijaus Aldersono atsiminimus,...

Griauna mitus apie auksinius blynus ir neįkandamas pramogas Palangoje: šeimos diena pajūryje, neviršijant 100 eurų ribos

Palangoje vasaros atostogų karštinė nesibaigia – paskutinės vasaros dienos žada būti ne...

Gydytojas Morozovas įspėjo, ko jokiu būdu nedaryti su vaistais nuo skausmo: dėl to gresia net mirtis

Medikai sako, kad savavališkas elgesys yra vienas didžiausių pavojų sveikatai, o ieškodami...

Mykolas Alekna laukia užplūstant dar didesnės emocijų bangos: sunku patikėti tuo, kas įvyko specialiai Delfi iš Miuncheno

„Sunku patikėti tuo, kas įvyko. Labai jaudinausi, kai buvo šeštas bandymas. Kai Kristjanas...

Monake gatve einantį Kirkorovą iškoneveikė praeiviai: pasakė, ką apie jį galvoja nesirinkdami keiksmažodžių N-18 (1)

Rusijos popscenos žvaigždė, dainininkas Filipas Kirkorovas , dėl savo pažiūrų ir šalies...

Kumščiu į krūtinę: rekordą priešpaskutiniu metimu sudaužęs Alekna – Europos čempionas Gudžius finale „sudegė“  (1)

Sezono lyderis ir absoliutus rungties favoritas Kristjanas Čehas – įveiktas. Europos lengvosios...

Anušauskas: Lietuva ruošia naujas karinės pagalbos siuntas Ukrainai

Lietuva ruošia naujas karinės pagalbos siuntas Ukrainai, sako krašto apsaugos ministras Arvydas...