Bulvės yra vienos labiausiai vartojamų ir auginamų daržovių. Kasmet ligų ir kenkėjų žala šių daržovių augintojams siekia šimtus tūkstančių eurų, todėl tiek ES, tiek Lietuvoje bulvių auginimas ir prekyba yra griežtai reglamentuota siekiant užkirsti kelią kenkėjų plitimui ir apsaugoti derlių, taip pat – ir augintojus nuo finansinių nuostolių.

Atliekant patikrinimus turgavietėse ar kitose prekybos vietose tikrinama, ar prekiautojai turi bulvių įsigijimo dokumentus, ar yra registruoti Lietuvos Respublikos fitosanitariniame registre, ar bulvių pakuotės paženklintos etiketėmis. Primename, kad prekiaujant maistinėmis bulvėmis etiketėje turi būti nurodyta bulvių paskirtis, veislė, bulvių augintojo, supirkėjo ar realizuotojo registravimo Lietuvos Respublikos fitosanitariniame registre pažymėjimo numeris (etiketėje vartojama santrumpa „Fitosanitarinio registro Nr.“), bulvių siuntos numeris (suteiktas augintojo, supirkėjo ar realizuotojo), bulvių kiekis, kilmės šalies kodas, kokybės klasė ir bulvių dydis (nurodant mažiausio ir didžiausio gumbo skersmenį frakcijoje). Etiketė turi būti vienkartinio naudojimo (lipni arba pritvirtinta uždarant pakuotes taip, kad atidarant pakuotę etiketė būtų sugadinama).

Etiketė turi tvirtai laikytis ant pakuotės. Antrą kartą naudoti tą pačią etiketę draudžiama. Etiketėje pateikta informacija turi būti parašyta aiškiai ir įskaitomai. Taisyti etiketėje esančią informaciją draudžiama. Etiketėje taip pat gali būti pateikta ir papildoma informacija (pavyzdžiui, įmonės logotipas ir pan.). Šie reikalavimai galioja tiek prekiaujant lietuviškomis, tiek iš kitų šalių atvežtomis bulvėmis. Daug dėmesio bulvių ženklinimui teikiama ir dėl to, jog tai dažniausiai nustatomas pažeidimas. Oficialios kontrolės reglamente nurodyta, jog bet kokia informacija, rodanti tikimybę, kad vartotojai gali būti suklaidinti, visų pirma – dėl maisto pobūdžio, tapatybės, savybių, sudėties, kiekio, galiojimo laiko, kilmės šalies ar kilmės vietos, yra veiksnys, lemiantis dažnesnę ūkio subjektų veiklos priežiūrą. Taigi, nustatytais prekybos neženklintomis bulvėmis atvejais bus intensyvinama šių ūkio subjektų veiklos kontrolė, o už prekybą bulvėmis, klaidingai nurodant jų kilmę, bus taikomos poveikio priemonės.

Augalininkystės tarnyba primena, kad į Europos Sąjungą (ES) ir Lietuvą įvežti bulves iš daugelio trečiųjų šalių yra draudžiama. Išimtys taikomos šiose valstybėse užaugintoms bulvėms – Alžyrui, Izraeliui, Libijai, Marokui, Sirijai, Šveicarijai, Tunisui, Turkijai, Egiptui. Taip pat išimtys taikomos kelių kitų valstybių vietovėms, kuriose atliekami bulvių tikrinimai bei tyrimai užtikrina, kad su bulvėmis nebus įvežta Europos Sąjungai aktualių karantininių organizmų.

Draudimo įvežti bulves iš kitų ES šalių narių nėra. Tačiau iš Lenkijos kilusioms bulvėms, dėl kaskart nustatomų ligų židinių, vis dar taikomi papildomi reikalavimai – vietos bulvių augintojai turi būti tikrinami Lenkijos nacionalinės augalų apsaugos organizacijos, krovinį turi lydėti sertifikatas, patvirtinantis, kad bulvių auginimo vietoje neaptiktas bulvių vėžys (Synchytrium endobioticum) arba bulvių veislė atspari bulvių vėžiui (Synchytrium endobioticum) bei bulvės nėra užkrėstos bulvių žiediniu puviniu (Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus). Lenkijos nacionalinė augalų apsaugos organizacija apie kiekvieną ketinimą vežti į Lietuvą bulvių siuntą privalo informuoti Augalininkystės tarnybą. Taigi, jei įvykdomos minėtos sąlygos, įvežti bei prekiauti lenkiškos kilmės bulvėmis Lietuvoje galima.

2020 m. Augalininkystės tarnyba patikrino 146 prekiautojus šviežiomis bulvėmis. 27 atvejais nustatyta, kad šviežių bulvių kilmė buvo kitos Europos Sąjungos šalys – Italija, Graikija ar Kipras. 122 atvejų prekiautojai deklaravo prekybą lietuviškos kilmės bulvėmis. Siekiant įsitikinti, ar bulvių augintojų, kurių bulvėmis buvo prekiauta turgavietėse, ūkiuose laikomasi augalų sveikatos reikalavimų, Augalininkystės tarnybos specialistai atliko 35 patikrinimus bulvių auginimo vietose. Daugeliu atvejų nebuvo nustatyta reikalavimų pažeidimų, tačiau 2 atvejais augintojai negalėjo įrodyti, kad bulvės buvo užaugintos jų ūkyje, todėl jiems buvo pritaikytos administracinės sankcijos. Įspėjimų ar baudų taip pat nepavyko išvengti ir 25 ūkio subjektams, kurie prekiavo šviežiomis bulvėmis neužsiregistravę LR fitosanitariniame registre.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)