Darbymetis prasidėjo netikėtai anksti


Gėlių augintojams prasidėjo pats darbymetis – kasdien nuskinami, supakuojami ir paruošiami iškeliauti į prekybos centrus arba pirkėjų laukia tūkstančiai įvairiaspalvių tulpių žiedų. Gėlių ūkyje tulpių užauginta daugiau nei milijonas, tačiau šiemet jos bus brangesnės nei pernai, o ir pražydo kaip niekad anksti.

„Mažmeninė kaina pas mus šiais metais yra 80 centų, o pernai buvo 70. Kilimui įtakos turėjo ir šiluma, bet labiausiai svogūnėlių kaina ir svogūnėlių paklausa iš Olandijos“, – teigė
„Žemaičio gėlininkystės“ ūkio vadovas Eimantas Žemaitis.

Pasak gėlininkų, šie metai gėlėms Olandijoje buvo nepalankūs, dėl to gėlės brangesnės, nei manyta.

„Šiais metais Olandijoje buvo prastesni metai, jie pririnko mažiau svogūnų, tai svogūnų kaina mums buvo brangesnė keliais centais“, – teigė E. Žemaitis.

O dėl ilgos ir itin šaltos žiemos – ūkiai patyrė daugiau išlaidų. Jiems teko gerokai labiau pašildyti šiltnamius.

„Kas kūrenasi, šildosi suskystintomis dujomis – tam prasčiau. Pernai metais daug kas perėjo nuo gamtinių dujų prie suskystintų“, – teigė gėlių ūkio vadovas.

Tulpių įvairovės šiemet netruks


Nors tradicinėmis tulpėmis laikomos geltonos ir raudonos, tačiau šiemet gerokai daugiau auginama įvairiaformių tulpių. Taip esą yra dėl to, kad pernai tokių gėlių poreikis buvo itin didelis, nes žmonėms norisi įvairovės.

„Visą laiką auginame daugiausiai geltonų, raudonų, bet populiarėja pilnavidurės, šerkšnotos, karpytais žiedais ir taip toliau. Spalvų pasirinkimas šiais metais didelis – turime berods apie 50 spalvų“, – teigė E. Žemaitis.

Tiesa, jis pastebėjo, kad žmonių poreikiai – skirtingi.

„Priklauso, kas perka. Moterys gal nori įvairesnių, o vyrams svarbu graži, didelė ir išsiskleidusi tulpė“, – teigė E. Žemaitis.

Kad žiedai namuose išliktų tokie, kokius ką tik parsinešėte iš parduotuvės – prieš perkant tulpes svarbu atkreipti dėmesį į kelis dalykus.

„Lapai turėtų būti žali. Jeigu tulpė senesnė – jos lapeliai pradeda geltonuoti. Taip pat, žiedo viršus – jeigu viršus šiek tiek pajuodavęs, vadinasi ji jau 2-3 savaičių senumo gali būti“, – aiškino gelių ūkio vadovas.

O ir namuose užsiauginti tulpę nesudėtinga. Ši gėlė – visiškai nelepi.

„Joms priežiūros labai daug nereikia. Reikia vandens ir meilės“, – teigė ūkyje dirbanti moteris.

Tulpės

Jeigu dabar tulpės žiedas kainuoja vidutiniškai apie 80 euro centų – prieš Valentino dieną žiedas gali kainuoti ir 1 eurą.

Visą reportažą rasite LNK portale: