Šis ES Tarybos sprendimas remiasi regioniniu kompromisu, kurį pirmininkaujančiai Lietuvai pavyko pasiekti „Baltfish“ grupėje, vienijančioje visas aštuonias aplink Baltijos jūrą esančias ES valstybes nares, skelbiama pranešime spaudai.

Atsižvelgiant į mokslines rekomendacijas, šprotų žvejybos galimybes sutarta mažinti tik 11 proc., o ne 20 proc., kaip siūlė Europos Komisija (EK). Centrinės dalie strimelių žvejybos galimybės bus padidintos daugiau – 32 proc., vietoj EK siūlytų 14 proc.

Pelaginių rūšių žvejyba, pasak žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko, yra vienintelė likusi Lietuvos žvejų veiklos atviroje Baltijos jūroje alternatyva. Todėl buvo aktyviai siekiama kitiems metams užtikrinti, kiek leidžia mokslinės rekomendacijos ir išteklių būklė, didesnes strimelių ir šprotų žvejybos galimybes, o kartu ir šios žvejybos tęstinumą.

„Kartu radome sutarimą dėl tokių žvejybos valdymo sprendimų, kurie užtikrintų žvejybos tvarumą Baltijos jūroje visais trimis bendros žuvininkystės politikos aspektais – aplinkos, socialiniu ir ekonominiu. Vadovavomės mokslinėmis rekomendacijomis ir daugiamečiu Baltijos jūros išteklių valdymo planu. Siekėme mums reikšmingos pusiausvyros tarp atsargaus požiūrio ir sektoriaus stabilumo.

Nuoširdžiai dėkoju Baltijos jūros valstybėms narėms ir Komisijai už pademonstruotą konstruktyvumą. Dar kartą įrodėme, kad Baltijos jūros regione galime veiksmingai dirbti kartu ir pasiekti svarbių susitarimų“, – teigia žemės ūkio ministras.

Buvo sutarta ateinančiais metais pratęsti dabar galiojančias nuostatas dėl lašišų mėgėjų žvejybos, leidžiant žvejui per dieną sugauti ne daugiau kaip 1 įveistą lašišą. Negerėjant rytinių ir vakarinių Baltijos jūros menkių būklei, jų tikslinė žvejyba ir toliau draudžiama – nustatytos kvotos tik neišvengiamai priegaudai, pasitaikančiai kitų rūšių žvejybos metu.

Valstybėms narėms didelį susirūpinimą kelia Rusijos vykdoma netausi, mokslininkų rekomendacijas ir bet kokias tarptautines sutartis ignoruojanti žvejyba Baltijos jūroje, todėl Komisija dar kartą paraginta ryžtingai reaguoti ir nepalikti jų be atsako.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją