„Lankydamasis jūsų šalyje buvau sužavėtas kultūrų, kurias auginate, įvairove. Valstijose ir Pietų Amerikoje ūkyje mes kultivuojame 2-3 rūšis, o Lietuvoje auginate 7-9 kultūras vienu metu“, – grūdų įvairove Lietuvoje stebėjosi kompanijos prezidentas.

„Deere & Company“ yra vieni iš savo srities lyderių pasaulyje.

„Deere & Company“ vyresnysis viceprezidentas Dr. Bernhardas Haasas, sako, kad dabar pagrindinis kompanijos tikslas yra savavaldė technika.

„Vis didesnis automatizavimas mažins operatorių darbą. O ateityje visi traktoriai bus savavaldžiai“, – prognozėmis dalinosi viceprezidentas.

Kas laukia žemės ūkio?

Christopheris Wiggeris, kompanijos viceprezidentas, Europai, NVS, Šiaurės Afrikos ir Artimųjų rytų šalims pasakojo, kad per artimiausius metus tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje agrokultūroje bus daug pokyčių.

„Ateitis vadinamoji tikslioji žemdirbystė. Ji yra ekologiška ir tvari, nes leidžia naudoti mažiau chemikalų, mažiau trąšų, leidžia geriau išnaudoti našumą. Turime motyvuoti jaunus žmones dirbti žemės ūkyje, o tikslioji žemdirbystė yra vienas iš tų kelių, nes jaunajai kartai tai patinka, jie tai mato ir puikiai į tai įsilieja“ – sakė viceprezidentas.

„Deere & Company“ prezidentas prasitaria, kad keliaudami po Europą su ūkininkais dažniausiai kalba būtent apie tiksliąją žemdirbystę.

„Jeigu mes buvome įpratę valdyti ūkį ir žemę hektarais, tai tiksliojoje žemdirbystėje vizija yra, kad viskas bus skaičiuojama augalų kiekiu, o ne kažkokiais ploto matavimo vienetais“, – sako S. R. Allenas.

Pasaulinės tendencijos

J.B. Pennas, vyresnysis valdybos pirmininko patarėjas sako, kad pasaulines tendencijas reikėtų vertinti keliais aspektais.

„Paklausa žemės ūkio produkcijai sąlygojo auganti populiacija ir pajamų dydis ir yra tikimasis, kad tas augimas ir toliau išliks", – prognozuoja specialistas.

Kalbėdamas apie kultūrų poreikį, valdybos pirmininkas sako, labiausiai didėja poreikis rapsams.

Grūdams ir rapsams poreikis didėjo kiekvienais metais nuo 1994-ųjų, o pasaulinio banko prognozėmis, per ateinančius 2-3 metus ir toliau bus matomas augimas.

„Kalbant apie pasiūlą, buvo labai geri pastarieji penkeri metai, todėl sąlygos buvo palankios žemės ūkio gamybai. Pasiūla ir paklausa buvo pakankamai gerai subalansuota. Paskutinius du metus suvartojimas lenkia gamybą, todėl santykis tarp paklausios ir pasiūlos aštrėja. Gali būti, kad vienas blogas sezonas gali labai greitai pakeisti balansą ir produkcijos kainos smarkiai šoks“, – prognozuoja valdybos pirmininkas.

Perspektyviausios rinkos

Kalbėdamas apie geriausias traktorių ir kitos technikos rinkas S.R. Allenas beda pirštu į Pietų Ameriką, Rusiją ir Afriką.

„Galėčiau dėl mandagumo pasakyti, kad Lietuva yra geriausia rinka, tačiau tai nebūtų visiška tiesa. Turime didžiausią potencialą Pietų Amerikoje, o ypatingai Brazilijoje. Kalbant apie Europą galima įvardinti Rusiją ir kitas buvusias SSRS šalis, kurios turi milžiniškus plotus. Trečiasis regionas yra Afrika, o konkrečiau – Pietų Afrikos regionai“, – sako kompanijos prezidentas.

„John Deerei“ vizitas vyko Kauno rajono Romualdo Majero ūkyje. Tai jau antrasis kartas, kuomet S.R. Allenas lankosi Lietuvoje. „John Deerei“ itin didelį dėmesį skiria savo atstovų tinklui visame pasaulyje. Todėl atsižvelgdami į ūkininkų potencialą bei santykius su dileriais, ir šį kartą nusprendė aplankyti Lietuvą ir „DOJUS agro“, kaip vieną stipriausių ir didžiausią potencialą turinčių dilerių Europoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)