Paraiškos 2014-2020 metų paramai gauti bus priimamos nuo šių metų kovo 1 d. iki balandžio 30 d.

Kaip teigiama pranešime, pareiškėjai galės įgyvendinti naujų gamybinių statinių statybos arba esamų rekonstravimo ar kapitalinio remonto projektus, investuoti į valdos infrastruktūros sutvarkymą, įsigyti įrangos, būtinos veiklai specializuotame žemės ūkio sektoriuje vykdyti.

Tuo pačiu svarbu atkreipti dėmesį, kad pareiškėjai, kurie savo projekte numatys pradėti vykdyti gyvulininkystės veiklą (keisti ūkio specializaciją) arba plėsti vykdomą gyvulininkystės veiklą (pateiktame projekte numatys padidinti ūkyje laikomų ūkinių gyvūnų skaičių) paramos lėšomis galės statyti mėšlides ir (arba) srutų kauptuvus. Paramos lėšomis numatyta finansuoti naujos žemės ūkio technikos ir įrangos įsigijimą. Tinkamų finansuoti išlaidų kategorijai priskirtos daugiamečių augalų įsigijimo ir tų augalų sodinimo išlaidos.

Šiais metais prioritetiniai sektoriai lieka tokie patys kaip ir anksčiau: gyvulininkystė, sodininkystė, daržininkystė ir uogininkystė.

Nesikeičia ir paramos intensyvumas pagal sektorius, t. y. gyvulininkystės, sodininkystės, daržininkystės ir uogininkystės sektoriuose finansuojama 50 proc. tinkamų finansuoti išlaidų vertės, augalininkystės - 40 proc.

Anot ŽŪM, Paramos intensyvumas prioritetiniuose sektoriuose padidinamas 20 proc. punktų pripažintiems žemės ūkio kooperatyvams, įgyvendinantiems kolektyvines investicijas.

Tačiau nauja tai, kad gyvulininkystės, sodininkystės, daržininkystės, uogininkystės ir augalininkystės sektoriuose paramos intensyvumą 20 proc. punktų numatyta padidinti ir jauniesiems ūkininkams (fiziniai asmenys, kurie paramos paraiškos pateikimo dieną yra ne vyresni kaip 40 metų amžiaus, t. y. pareiškėjui dar nėra suėję 41 metai), investuojantiems penkerių metų laikotarpiu po įsikūrimo.

Svarbu paminėti, kad paramos galės kreiptis ne mažiau kaip 12 mėnesių iki paramos paraiškos pateikimo žemės ūkio veiklą vykdantys subjektai, kurių valdos ekonominis dydis, išreikštas produkcijos standartine verte, yra didesnis kaip 8 tūkst. eurų.

Taip pat pareiškėjas turės atitikti ir kitas veiklos srities įgyvendinimo taisyklėse nustatytas sąlygas ir reikalavimus paramai gauti.

Kaip teigia ŽŪM, šiemet patikslinti projektų pirmumo atrankos kriterijai, t. y. atsisakyta suteikti atrankos balus projektams, kuriuose numatyta įgyvendinti investicijas, susijusias su ūkinių gyvūnų biologinės saugos užtikrinimu valdoje.

Investicijoms įgyvendinti skirta 25 mln. eurų paramos lėšų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją