Tai Lietuvoje sukurtas ir surinktas traktorius, kuris kasmet leis sutaupyti iki 100 t CO₂ emisijų.

„Šiandien Europa balsuoja už taršos mokesčius, kurie galios visiems. Žaliasis kursas tampa nebeatgrežiamu. Klausimas, kuriuo keliu eisime – draudimų, ar inovacijų. Svarbu, kaip maistą paruošime augindami žmonių pajamas ir be emisijų. Lietuva daug uždirba iš maisto gamybos, bet mažai pinigų uždirba iš technologijų“, – sakę aplinkos ministras Simonas Gentvilas ir pabrėžė, kad žemės ūkis visgi vienas iš pagrindinių teršėjų ir pasidžiaugė, kad Lietuva sukūrė sprendimą pasauliui. mažinantį taršą.

Kęstutis Navickas, žemės ūkio ministras sakė, kad kai paskelbė siekį turėti nulį emisijų iš savo veiklos, daug kas tiesiog „sukiojo pirštą“.Tačiau jis pats iš klasikinės žemės ūkio bendrovės, kokia yra „Auga“, jog ji sukurs tokio lygio inovaciją, kaip biometanu varomas traktorius.

„Smagu, kad „Auga“ parodo, jog Žaliasis kursas nėra vien tik problemos“, – pabrėžė K. Navickas.

K. Juščius sako, kad tokio traktoriaus prototipas buvo sukurtas 2013 m. Nuvyko pas gamintoją ir paprašė 100 tokių traktorių, nors jį reikėjo pildyti kas kelios valandos. Visgi, po ilgų diskusijų jie atsisakė. Dėl vienos įmonės pasaulyke, kuriai reikia šių traktorių, jie gamybos nenorėjo pradėti.

„Kas, jei ne mes, vieni didžiausių ES ekologinių produktų gamintojų, sukurs ir pagamins žemės ūkio mašinas bei technologijas, kuri galės šią misiją įgyvendinti“,– sakė K. Juščius ir įvardino pagrindinę problemą – kaimuos nebus degalinių, kad būtų galima dirbti visą dieną. Buvo svarbu sukurti rėmą ir keičiamas biometanu užpildytas kasetes bei elektrinę pavarą. Tai leido pasiekti 12 val. darbo laiką. Kitos detalės panaudotos iš kitų turimų traktorių. Pirmasis prototipas buvo iš naudotų detalių, nes komponentų tiekėjai į „Auga“ tada rimtai nežiūrėjo.

„Visi mus matė kaip žemdirbius, o ne technologijų bendrovę. Reikalai pasikeitė parodžius prototipą. Gavome užklausą gaminti šiuos traktorius kitiems“, – pasakojo K. Juščius.

Traktorius gamintas Rokiškio mašinų gamykloje. šiuo metu pagaminti trys egzemplioriai ir serijinė gamyba bus to, kuris pasiteisins dirbdamas laukuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)