Sprendimas skelbi ekstremaliąją situaciją priimtas Kretingos rajono savivaldybės administracijos specialistams kartu su Lietuvos ūkininkų sąjungos Kretingos skyriaus atstovais atlikus dalies rajono žemės ūkio naudmenų pasėlių būklės faktinę apžiūrą bei nustačius apie 21 ha pažeistų žemės ūkio naudmenų plotų.

Anot savivaldybės, pasėlių būklės faktinė apžiūra buvo atlikta Vydmantų, Kretingos, Darbėnų ir Žalgirio seniūnijose. Iš viso buvo apžiūrėta 11 skirtingų žemės ūkio sklypų, vertinta įvairių kultūrų pasėlių apie 40 ha plote. Taip pat nustatyta, kad labiausiai dėl sausros buvo pažeisti vasariniai pasėliai – kviečiai, rapsai, žirniai.

Operacijų centras taip pat pritarė siūlymui drauge su kitomis dėl sausros nukentėjusiomis regiono savivaldybėmis kreiptis į Nacionalinį krizių valdymo centrą dėl valstybės lygio ekstremaliosios situacijos paskelbimo. Nurodoma, kad kartu bus kreipiamasi į Žemės ūkio ministeriją dėl ūkininkių patirtos žalos įvertinimo bei kompensacijų nuostolius patyrusiems ūkininkams skyrimo.

Praėjusią savaitę Šilutės rajono savivaldybė informavo, kad skelbiama savivaldybės lygio ekstremalioji situacija visoje Šilutės rajono savivaldybės teritorijoje dėl stichinių meteorologinių reiškinių, sukėlusių žemės ūkio augalų žūtį.

Šilutės rajono savivaldybės administracijos seniūnijų seniūnai įpareigojami stebėti priešgaisrinę būklę seniūnijų teritorijose esančiuose miškuose, durpingose pievose, gyvenamosiose vietovėse, rengti reidus seniūnijų teritorijose, pasitelkiant seniūnaičius, gyventojus, policijos pareigūnus, priešgaisrinių tarnybų darbuotojus, aplinkos apsaugos darbuotojus. Miškų savininkams įrengti priešgaisrines juostas pagal Miškų priešgaisrinės apsaugos taisyklių 18 punkte nurodytus reikalavimus.

Skelbiama, kad Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba sausrą šiuo metu yra nustačiusi trijų Lietuvos savivaldybių – Kretingos rajono, Klaipėdos rajono ir Šilutės rajono – teritorijose. Pažymima, kad savivaldybės lygio ekstremalioji situacija skelbiama, kai dėl stichinių meteorologinių reiškinių pažeistas žemės ūkio naudmenų plotas savivaldybės teritorijoje siekia daugiau nei 10 ha.