Kaip prieš sodinimą bulves apdoroti nuo ligų

Nuo ligų svarbu apsaugoti bulves, kitaip jos ne tik neduos norimo derliaus kiekio, bet ir kartu su kitais augalais nuodys žemę. Iš liaudiškų priemonių patyrę daržininkai išskiria šiuos receptus:

  • mangano nitrato tirpalas – 5 g šio tirpalo praskieskite 10 litrų vandens, nupurkškite gumbus;

  • česnakų tirpalas – sutrinkite 1 kg česnakų, užpilkite 10 l vandens, palikite, kad prisitrauktų, purkškite likus 3 val. iki sodinimo;

  • vario sulfatas, kalio permanganatas, boro rūgštis – 10 litrų vandens sumaišykite 1 šaukštelį vario sulfato, 0,5 šaukštelio mangano ir 3 šaukštelius boro rūgšties, iš karto nupurkškite gumbus;

  • pelenų tirpalas – 1 kg pelenų praskiesti 10 litrų vandens, išmaišyti, pamerkti gumbus į tirpalą, pasodinti, kai išdžius.

Kita bulvių gydymo nuo ligų galimybė – naudoti biopreparatus arba chemines priemones.

Pomidoruose ir bulvėse esanti medžiaga turi potencialo gydyti nuo vėžio.

Kaip apdoroti bulves nuo kolorado vabalų

Nuo kolorado vabalo prieš sodinimą galite apdoroti bulvių gumbus, kad apsaugotumėte derlių nuo tokio pavojingo kenkėjo. Daržininkai mano, kad insekticidas nuo kolorado vabalų yra veiksmingesnis už bet kokį liaudišką metodą, nes cheminis preparatas garantuoja ilgalaikį rezultatą.

SVARBU: dėl preparatų veikimo trukmės daugelis jų tinka tik vidutinio vėlyvumo ir vėlyvoms veislėms, todėl atidžiai išstudijuokite etiketėje pateiktą informaciją.

Liaudiška priemonė nuo kolorado vabalų nebus tokia veiksminga dėl trumpesnio veikimo laikotarpio, tačiau padarys mažiau žalos dirvožemiui ir kitiems augalams.

Galite naudoti:

  • beržo deguto tirpalą – 30 g deguto ištirpinkite 4-5 litruose vandens, prieš sodinimą pamerkite gumbus;

  • amoniako tirpalą – 10 ml tirpalo atskieskite kibire vandens, pamerkite bulves į tirpalą, tada sodinkite;

  • svogūnų lukštai – prieš sodinimą į duobę įberkite saują.

Dar viena liaudiška priemonė nuo kolorado vabalų yra pelenų arba česnakų užpilas, kurio receptą aprašėme pirmiau. Ši priemonė yra tokia universali, kad puikiai susidoroja ir su ligomis, ir su kenkėjais.