Pirmajame laidos reportaže – istorija apie jauną ir sėkmingą ūkininką Igną Marcinkevičių. 29-erių metų vyras vadovauja ekologiniam grūdininkystės ūkiui, kuriame nestinga naujų ir išmanių technologijų. Apie ūkio sėkmę byloja geras grūdų derlius, kuris auga prastoje ir nederlingoje žemėje.

Ūkininko kelią Ignas pradėjo dar vaikystėje. Berniuko svajonė buvo užaugus gyventi apsuptam gamtos ir turėti savo ūkį. Nors artimieji bandė atkalbėti, vyras pasakoja, kad jautė, jog ūkininkavimas yra jo hobis. 6-ių metų patirtį sukaupęs ūkininkas šiuo metu valdo 100 hektarų žemės ir augina grikius. Laidoje Ignas papasakos, kiek laiko auga grikis ir kaip jis atrodo ką tik užaugęs?

Ūkininkas laidoje papasakos ir kaip atsirado jo ekologinis ūkis, kaip pavyksta išlaikyti aukštą produktų kokybę, kuri privaloma tokiam ūkiui. Vyras pripažįsta, jog iš tėvų išmoko, kad dirbant su partneriais galima pasiekti gerų rezultatų.

„Žemės ūkyje labai svarbu yra turėti partnerių, vieni iš tokių yra „Linas agro“ su kuriais bendrauju nuo ūkio pradžios. Su jais bendravo ir mano tėvai bei seneliai, kai turėjo ūkį. Žengiame koja kojon su jais, naudojame jų produktus, bakterijas, organines trąšas, mikroelementus. Manau, kad tai skatina mano ūkio plėtrą ir produktų kokybę“, – laidoje pasakojo Ignas.

Antrajame reportaže – žemės ūkio kooperatyvas „Joniškio aruodas“, kuris veikia jau daugiau nei 10 metų. Ūkininkas ir valdybos pirmininkas Alvydas Vizbickas papasakojo kooperatyvo istoriją ir nuo ko viskas prasidėjo. Šiuo metu šis kooperatyvas vienija 104-is ūkininkus. Alvydas taip pat pasakojo apie naujus projektus, kurių vienas itin neįprastas – žolininkystė.

Alvydas teigia, kad ūkininkams kooperuotis verta dėl bendros vienybės ir nesvarbu, ar esi mažas, ar didelis ūkininkas – nauda vienoda.

„Vienas iš kertinių dalykų yra kooperatyvo mastas. Masto sujungimas. Nuo dvidešimt hektarų iki pusantro tūkstančio hektarų. Kooperatyvas sujungia visus nuo mažo iki didelio, o naudą gauna visi vienodą“, – laidoje pasakojo Alvydas.

Ilgametis kooperatyvo narys Juozas Krištopaitis pritaria, kad kooperuotis ūkininkams naudinga ir šiuo metu net neįsivaizduoja, kad galėtų būti kitaip. Vyras pasakojo, kad atskirai kiekvienas ūkis tikrai negalėtų turėti tokios geros įrangos bei tokių gerų sandėliavimo sąlygų.

Kodėl ūkininkams verta kooperuotis, kuo išsiskiria ekologinis ūkis ir kaip atrodo, ką tik nuskinti grikiai? Apie tai ir dar daugiau, žiūrėkite Delfi TV portale.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją