Pošiūnų ūkis įsikūręs Modiūnų k., Švenčionių r. sav., o dirbamų žemių plotai siekia net iki pat Nemenčinės. Šiuo metu ūkininkas Petras Pošiūnas su sūnumis ir dukra valdo daugiau nei 3000 ha žemės, kuriuose vysto ekologinį augalininkystės ūkį.

Petras spėju sukaupti ilgametę patirtį, nes ūkininkauja jau daugiau nei 20 metų. Pašnekovas neslėpė, jog nebijo išeiti į pensiją, nes ūkis yra patikimose vaikų rankose, tačiau šį sprendimą jis nukelia. Ūkininkas vis daugiau laiko skiria poilsiui ir savo mylimam pomėgiui – žirgams ir poniams.

Žirgai, kurie yra pas Petrą, turi ypatingą istoriją. Jie buvo niekam nereikalingi, sergantys ir palikti likimo valiai. Petras, sužinojęs, kad ankstesniam šeimininkui jie nereikalingi, suskubo juos priglausti. Šiandien žirgai turi puikias gyvenimo sąlygas ir yra apsupti meilės. Ūkininkas ne tik jais nuolat rūpinasi, bet ir jodinėja.

Geraširdžio ūkininko valdose vietą rado ir poniai. Šalia gyvenęs ūkininkas nebegalėjo jų tinkamai prižiūrėti, todėl Petras sutiko juos nupirkti. Šiuo metu poniai ganosi didelėje pievoje, turi unikalius vardus ir gyvena pilnavertišką gyvenimą.

Laidos žiūrovai turėjo progą išvysti ir ūkyje esančią techniką. Čia vietą randa tiek nauji traktoriai, tiek prisiminimus keliantys senoviniai sunkvežimiai.

„Mes auginame ekologinius grūdus: grikius, avižas, kviečius. Norėjome išauginti sveikesnius produktus, kad maiste būtų mažiau chemijos ir žmonės būtų sveikesni“, – teigė Petras Pošiūnas.
Šis ūkis bendradarbiauja su „Organicagro“, įmone, kuri superka produkciją ir padeda ją realizuoti. Partnerystės su grūdų supirkėjais yra labai svarbios, nes norisi turėti patikimą ir ilgalaikį partnerį, kuris tikėtų ekologinės produkcijos nauda.

Ekologinį ūkį Petras Pošiūnas pradėjo ne iš karto. 2004 metais, nusprendus grūdus auginti ekologiškai, derlius sumažėjo, tačiau kasmet kryptingai dirbant netruko, kad tai pasikeistų ir užauginamos produkcijos kiekiai vėl džiugintų.

Antroje laidos dalyje aplankėme Dominyko Kisieliaus ūkį. Jaunasis ūkininkas dalijasi darbais su tėčiu, tačiau padeda ir visa šeima. Tėvas užsiima gyvulininkyste, o sūnus augalininkyste.

„Gimiau ir užaugau kaime. Visuomet aplink buvo technika, gyvūnai. Močiutė augino karves, vištas, o mane visada žavėjo technika. Atsimenu, kaip 5-6 metų su seneliai važinėdavau senuose traktoriuose, kol užmigdavau. Ir taip augau kartu su tuo ūkiu...“, – prisiminimais dalinosi Dominykas.

Jau 8-oje klasėje Dominykas žinojo, jog rinksis agronomijos studijas ir savo plano laikėsi.

Besimokant, tėvas pasiūlė grįžti į ūkį ir tuo metu Dominykas net nesudvejojo – pasakė, jog tikrai po mokslų sugrįš.

Ūkininkui šiuo metu pavyksta suderinti dvi veiklas: jis ne tik ūkininkauja, tačiau ir neseniai įsidarbino mikroorganizmais prekiaujančioje įmonėje agronomu-konsultantu. Laisvo laiko lieka tik šaltuoju metų laiku, tada Dominykas atsipalaiduoja žaisdamas krepšinį ir keliaudamas.

Laidoje pamatysite ne tik daugybę ūkio technikos, bet ir išskirtinį Dominyko sukurtą padargą, skirtą mikroorganizmams išpurkšti. Pasak pašnekovo, jo pagalba mikroorganizmai įterpiami tiesiai į dirvą, kad būtų mažesni nuostoliai.

Sėkmingam ūkiui reikalingi ir patikimi partneriai, todėl Dominykas šiais metais pradėjo aktyviai bendradarbiauti su „Linas agro“. Iš jų ūkininkas gauna ne tik sėklų ar trąšų, bet ir profesionalių patarimų, rekomendacijų.

Apie tai, kaip atrodo ekologiškas ūkis ir kokios ypatingos žąsys gyvena Dominyko ūkyje, žiūrėkite Delfi TV portale.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją