Pirmoje laidos dalyje svečiavomės pas 21 metų ūkininką Tomą Rimdžių. Jaunasis ūkininkas ne tik derina ūkininkavimą ir vadovo pareigas, bet ir randa laiko savo mylimam hobiui – automobilių remontui.

Vaikino karjeros pasirinkimas – neatsitiktinis. Jis sekė savo tėvo pėdomis, kuris ūkininkauja jau daugiau nei tris dešimtmečius. Ūkyje Tomas pradėjo dirbti sulaukęs vos 13 metų. Pradžioje padėdavo šluoti sandėlį, o po poros metų jau sėdo už traktoriaus vairo. Kai ūkis prasiplėtė, Tomas nusprendė likti ir toliau ugdyti savo ūkininko įgūdžius.

O ūkyje darbo tikrai netrūksta. Šiuo metu Rimdžių šeima dirba net 260 ha teritoriją: augina kviečius, rapsus, miežius, o neseniai įtraukė ir pupas bei žirnius.

Tomas anksti pradėjo ne tik ūkininkauti, bet ir vairuoti automobilius. Būdamas 15 metų, jau puikiai valdė savo automobilį, kurį yra išsaugojęs iki šiol. Laidoje jis parodė ir kitą savo mylimą automobilį, kurį remontuoja naujame garaže. Čia jis leidžia ilgus žiemos vakarus, kur su interneto pagalba mokosi automechanikos įgūdžių.

„Dėl tolimesnės karjeros dar kol kas nenusprendžiau. Tyrinėju visus variantus, nes paskutiniu metu įgijau ne tik daug gyvenimiškos, bet ir verslo patirties. Mokausi ir toliau žiūrėsiu, kur labiausiai pasiseks“, – ateities planais dalinosi Tomas.

Ūkininkaujant svarbu turėti gerus partnerius, todėl jaunajam ūkininkui padeda „Linas Agro“. Šioje įmonėje anksčiau dirbo jo tėtis, tačiau ryšiai nenutrūko ir bendradarbiavimas tęsiasi iki šiol. „Linas Agro“ padeda grūdų pardavimo klausimais, padeda įsigyti augalų apsaugos produktus ir duoda asmeniškų patarimų.

„Yra tekę bendrauti ir su kitomis įmonėmis, tačiau teko brangiai ir skaudžiai nudegti dėl neteisingų konsultanto patarimų. Todėl labai svarbu atsirinkti tinkamą kompetenciją turinčius partnerius“, – atvirai pasakojo Tomas.

Laidoje pamatysite ir kaip vedėja Justė Zinkevičiūtė bandė suremontuoti Tomo BMW automobilį. Ar pavyko pakeisti stabdžių kaladėlių susidėvėjimo daviklį ir prisukti ratus, pamatysite laidoje.

Antroji tema – apie tai, kodėl į Joniškio žemės ūkio mokyklą atvyksta moksleiviai iš visos Lietuvos.

Saulius Dauparas – Joniškio žemės ūkio mokyklos (JŽUM) mokymo vadovas, aprodė mokyklą ir supažindino su jos išskirtinumu. 1987 metais atidaryta mokykla iškart sulaukė didelio susidomėjimo ir aktyviai veikia iki dabar.

Pagrindinė šios mokyklos misija – ruošti darbininkus žemės ūkiui ir kaimui. Tačiau šiuo metu specialybių pasirinkimas dar labiau prasiplėtė: mokykloje galima tapti ir apskaitininku, suvirintoju ar automechaniku.

Ši mokykla ypatinga tuo, kad jos teritorijoje galima sutikti alpakų. Mintis įsigyti šiuos nuostabius gyvūnus kilo direktorei. Didelėje mokyklos teritorijoje taip pat auginamos avys, ožkos ir kiti gyvūnai, prie kurių dirba moksleiviai ir taip gauna praktinių įgūdžių.

Pasak JŽUM agronomijos mokytojos Emilijos Ivanovos, ši mokykla yra viena iš paskutinių, kuri ruošia žemės ūkio verslo darbuotojus, todėl moksleiviai čia atvyksta iš visos Lietuvos. Anot jos, tokias studijas dažniausiai renkasi ūkininkų vaikai ir būna labai motyvuoti.

JŽUM moksleivis Paulius Kaveckas papasakojo apie karjeros pasirinkimą ir laidos žiūrovams parodė savo sukurtą Europos žemėlapį iš grūdų.

„Žemės ūkis mane domino nuo vaikystės. Mano tėvai yra ūkininkai, todėl nusprendžiau, kad ir aš seksiu jų pėdomis. Vėliau planuoju tęsti studijas žemės ūkio srityje, stoti į universitetą arba baigti mokslus šioje mokykloje“, – dalinosi Paulius.

Laidos vedėja čia turėjo progą pati prisiliesti prie praktinės užduoties ir išbandyti suvirintojo profesiją. Kaip jai sekėsi ir kokią specialybę jai rekomendavo mokyklos darbuotojai, žiūrėkite laidoje.

Kita laidos tema – galimybė ūkininkams įsigyti elektros energijos kaupimo įrenginius ir elektromobilių įkrovimo stoteles
Saulės gaminama elektros energija tikrai nėra naujiena ir galimybe įdarbinti saulę vis dažniau yra pasinaudojama ne tik privačių namų kiemuose, bet ir ūkiuose.

Ūkininkai, turintys nuosavas saulės ar vėjo jėgaines, gali naudoti elektros energijos kaupimo įrenginius perteklinei energijai saugoti.
Tokiu būdu, kai jėgainė pagamina daugiau energijos nei reikia, galima ją sukaupti ir naudoti vėliau. Ūkiams, atitinkantiems labai mažos ir mažos įmonės kriterijus, šiuo metu teikiamos dotacijos iki 500 kWh talpos kaupimo įrenginių įsigijimui ir įsirengimui, nepriklausomai nuo to, ar jų elektrinės buvo įrengtos su valstybės parama.

Šiuo metu 100 km kelionė elektromobiliu kainuoja apie 4 €, palyginti su 10 € už vidaus degimo variklį. Todėl ūkininkams, naudojantiems nuosavas saulės ar vėjo elektrines, patartina įsirengti ir privačias elektromobilių įkrovimo stoteles.

Lietuvos energetikos agentūra skelbia kvietimą teikti paraiškas elektromobilių įkrovimo prieigų įrengimui. Ūkininkai ir kiti fiziniai ir juridiniai asmenys gali gauti finansavimą jų įrengimui. Projektas siekia spręsti privačių elektromobilių įkrovimo stotelių trūkumą, finansuojant įkrovimo prieigų įrengimą individualiuose namuose ir darbovietėse. Tai prisideda prie klimato kaitos mažinimo, palaikant netaršių transporto priemonių naudojimą.

Detalesnė informacija apie paraiškų teikimą, techninius projekto reikalavimus, tinkamas išlaidas ir kt. nurodoma kvietimo dokumentuose ir paskelbiama šiose interneto svetainėje: www.ena.lt.

Laidą „Misija ūkis“ žiūrėkite Delfi TV portale.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją