Pirmajame reportaže – ūkininkės Rūtos Puraitės-Kanapeckienės istorija. Rūta spėja ne tik dirbti ūkyje, derinti vaikų priežiūrą, bet ir aktyvų bendravimą socialiniuose tinkluose. Nors moteris studijavo kineziterapiją ir dirbo pagal specialybę, šiandien jos kasdienybė kitokia – Rūta moka vairuoti traktorių, joti žirgu ir net gali priimti gimstantį veršelį. Šiandien jauna moteris tokioje kasdienybėje randa laimę ir ramybę, o apie savo buitį ir darbą ūkyje Rūta šmaikščiai pasakoja socialiniuose tinkluose, rašoma pranešime.

Į ūkį moterį atviliojo meilė. Sutikusi savo gyvenimo vyrą, kuris tuo metu ūkininkavo, moteris dar jį bandė atsivilioti iki miesto. Tačiau, kaip ji pati teigia, jis labai gražiai patupdė ją į ūkio lizdelį ir Rūta su ta mintimi susitaikė. Tiesa, Rūtos tėvai ūkininkai, tad moteris žinojo, koks gyvenimas laukia jos. Moteris laidoje juokėsi, kad jos mama visada sakydavo, kad ir ką galvosi daryti, tik neūkininkauk. Dabar jauna ūkininkė džiaugiasi, kad mamos nepaklausė.

Su metais moteris vis labiau įsimyli savo darbą, mėgaujasi gamtos teikiama ramybe, be galo myli visus auginamus gyvūnus ir teigia, kad ūkininkavimas jai kaip terapija. Moteris laidoje atskleis ir ateities planus, tačiau didžiausias jos noras paprastas – kartu su vyru pastatyti namą, užauginti vaikus ir džiaugtis šia diena.

Antrajame siužete – Pakruojo rajone įsikūręs ūkis „Pelaniškiai“. Šį ūkį drąsiai galima vadinti išmaniuoju, nes jame yra įdiegta telefonu valdoma galvijų šėrimo sistema bei kiti išmanūs sprendimai. Ūkio direktorius Edikas Drupas papasakojo, kad šiuo metu ūkis valdo 1900 hektarų žemės, o pagrindinė ūkio veikla – augalininkystė ir gyvulininkystė (melžiamos karvės pienui). Pasak Ediko mišrūs ūkis yra geras sprendimas, nes vieni metai būna palankesni augalininkystei, kiti – gyvulininkystei.

Ūkio šeimininkas laidoje parodė ūkyje veikiančias išmanias technologijas, tokias kaip melžimo aikštelė, srutų įterpimo į žemę technologija bei galvijų šėrimo sistema, valdoma telefonu. Tiesa, ūkyje vykdomi ir nauji projektai ir jau greitai čia suksis vėjo jėgainės ir bus gaminama nuosava elektra, kurios dalį ūkis naudos sau, o kitą dalį bandys parduoti. Daug metų sėkmingai ūkininkaujantis vyras siunčia žinutę ir jaunajai kartai. Vyras pabrėžė, kad žemės ūkis irgi verslas, kuris greitai modernėja, keičiasi ir laukia perspektyvių specialistų.

„Dauguma supranta, kad žemės ūkis vargas, purvini, mėšlini batai.. bet ne, tai yra aukštos technologijos, kuria reikia išmanyti. Todėl norisi, kad rinktųsi tą žemės ūkį ir čia vis tiek mūsų pagrindas, jeigu neturėsim ką gerti, valgyti, nereikės nieko..“, – sakė ūkininkas.

Apie naujausias technologijas, kurios padeda vystyti sėkmingą ūkį, nesuvaidintą meilę gyvūnams ir ūkyje atrastą laimę žiūrėkite paskutinėje šio sezono „Misija ūkis“ laidoje, Delfi TV portale.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją