ŽŪM Eltai patvirtino, jog parduodama žemės ūkio produkcija yra valstybės atsargų rezervo dalis. Prižiūrėti rezervą ir jame esančias atsargas ministerijai pavesta riboto naudojimo Vyriausybės nutarimu.

„Taip, tai valstybės rezervo atsargų dalis“, – Eltai komentavo ŽŪM.

„Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu, Žemės ūkio ministerijai yra pavesta parduoti grūdus ir cukrų“, – teigė ministerija.

ŽŪM rugpjūčio viduryje paskelbė dvi varžytines: dėl 2014 m. derliaus II klasės 3,2 tūkst. tonų bei 2020 m. derliaus II klasės 6,7 tūkst. tonų kviečių ir 4 tonų 2008 m. gamybos cukrų.

Pradinė kviečių kaina siekė 202 eurus už toną, cukraus – 734 eurai už toną. Registruotis dalyvauti aukcionuose dalyviai galėjo iki rugpjūčio 24 dienos.

Valstybės nuosavybe valdomą žemės ūkio ir maisto produktų rezervą saugo akcinė bendrovė „Jonavos grūdai“, kurios 70,13 proc. akcijų valdo valstybė, 29,87 proc. – fiziniai ir juridiniai asmenys.

Pagal su ŽŪM sudarytą pasaugos sutartį „Jonavos grūdai“ už rezervo saugojimą gauną atlygį, kuris priklauso nuo laikomų atsargų kiekio. Remiantis bendrovės informacija, 2022 m. pajamos iš pasaugos sudarė 2,93 proc. bendrųjų įmonės pajamų.

Valstybės rezervo įstatymas numato, kad rezerve kaupiamos atsargos atnaujinamos kai baigiasi jų tinkamumo naudoti terminas arba jam nepasibaigus pablogėja produktų kokybė, taip pat – jei atsargos neatitinka saugos, sveikatos ar aplinkos apsaugos reikalavimų, kokybės standartų.

Viešai prieinamame Vyriausybės nutarime „Dėl įgaliojimų suteikimo įgyvendinant Lietuvos Respublikos valstybės rezervo įstatymą“ ir jame išdėstytame Valstybės rezervo materialinių išteklių atsargų atnaujinimo ir nurašymo tvarkos apraše nurodyta, kad valstybės rezervo atsargos pirmiausia teikiamos parduoti viešo prekių pardavimo būdu.

Vadovaujantis teisės aktais, neparduotos ar neperduotos atsargos yra nurašomos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją