Pirkėjus vilioja gausaus derliaus pavyzdžiais


Kauno rajone gyvenantys Romas ir Virginija į pavasarinę žemės ūkio parodą atvyko jau žinodami, ko nori.

„Ieškojome šilkmedžio medžio, tokio dekoratyvinio, šakomis į apačią. Tokių paprastų krūmiukų, šakomis į viršų, matėme, bet nenorime tokio. Pirkome ir serbentą“, – pasakojo pirkėjai.

Dalį augalų šeima nori atsinaujinti, bet vyras abejoja, ar jie dar tilps kieme.

„Nežinau, kur sodinsime. Jau pilna visur“, – juokėsi Romas.

Šiemet parodoje žmonių buvo tiek, kad Kauno gatvės virto vienu dideliu kamščiu dar kelios valandos iki renginio pradžios.

„Pirkau vyšnią“, – džiaugėsi dar vienas pirkėjas.

Paroda "Ką pasėsi 2019"

Pirkėjai viliojami ir gyvais pavyzdžiais – vaismedžių pardavėjai demonstravo milžiniškas kriaušes ir obuolius.

„Žmonės kaip tik pradeda sodinti ankstyvą pavasarį, pradedant žydėti pirmiems augalams, prie pliuso. Dabar yra pats tas metas, norint turėti tokį derlių“, – teigė „Liudavičių medelyno“ atstovas Domas Liudavičius.

„Turime stambiauogę šilauogę, licencijuotos veislės. Šilauogė – labai populiarus augalas, o uogas mėgsta nuo seno iki jauno“, – pasakojo „Žemaūgių sodų“ savininkė Daina Eidikienė.

Šilauogės

Tiesa, šiemet pirmiausia išperkami netradiciniai augalai.

„Turime kolininių obelų, koloninių slyvų, koloninių trešnių. Šie sodinukai eina nuo 20 eurų“, – teigė „Rojaus medelyno“ vadovė Agnė Butrimavičienė.

Visgi, nusipirkus dabar, ne visus augalus dar galima kišti į žemę.

„Mažiukas persikiukas – dar turėtų būti palaikytas šiltnamyje. Taip pat ir vynuogės, ir aktinidijos“, – teigė pardavėja.

Pavasariniai augalai šiemet atpigo


O kaip pavasaris be gėlių, prie kurių iš tolo driekiasi eilės? Tiesa, gėlių kainos esą nesikeitė. Jos prasideda nuo 3 eurų.

„Šiandien populiariausi bijūnai, kas be ko. Nors dabar dar tik pradeda leisti, bet spalvos, nuotraukos sudėtos, tai žmonės mato, traukia ir perka“, – teigė „Virblės medelyno“ vadovas Mantas Kazlauskas.

Kriaušės

Nors aplink viskas brangsta, sodininkai sako, kad kainos nuo pernai arba nesikeitė, arba net mažėjo.

„Pernai buvo pabrangę. Buvo kuras labai pabrangęs ir dėl karo buvo toks pakilimas, o dabar viskas susinormalizavo ir grįžo į pradines, buvusias kainas“, – teigė A. Butrimavičienė.

Ūkininkai dalijasi kiek liūdnesnėmis prognozėmis


Kol sodininkai augalų nebrangina, ūkininkai sako, kad maistas iš grūdų dar brangs.

„Darbo jėga brangsta, trąšos nėra atpigusios, kuras yra dar pakankamai brangus – visi tie dalykai galutinei prekei, galutiniam maisto produktui tikrai labai stipriai daro įtaką ir jie šiuo metu yra pakankamai brangūs, ir mes vis dar girdime, kad maistas vėl brangs“, – teigė Ūkininkų sąjungos Pakruojo skyriaus pirmininko pavaduotojas Gedas Špakauskas.

Pirmi metų mėnesiai taip pat nepagailėjo pasėlių.

„Daugiausiai tai yra pasienis su Latvija. Šiauriniuose rajonuose jau yra tų nuostolių, jau dabar mes tą matome, bet tai yra pavieniai laukai ir tuose laukuose – laukų dalys. Latvijoje yra tiesiog masyviniai laukai įšalę“, – teigė „VH Lietuva“ vadovas Martynas Rusteika.

Vis dėlto, tikimasi, kad ūkininkus išgelbės technologijos, kurios kasmet tobulėja tiek, kad ūkininkauti darosi vis paprasčiau.

Visą reportažą rasite LNK portale: