Lietuvos obuolių augintojų saugyklos baigia ištuštėti arba jau tuščios, o pagrindinė didmeninė obuolių tiekėja Lietuvai Lenkija dėl priskintų mažesnių nei visada kiekių obuolių pardavimą pristabdžiusi ir laukia, kol jų rinkoje liks dar mažiau ir jie dar pabrangs. Į Lietuvą apie 80 proc. obuolių atvežama iš Lenkijos.

Obuolių Lenkijoje pernai priskinta mažiau nei visuomet – tiek vasarinių, tiek kitokių. Be to, tas pats visoje Europoje – pavasaris pernai buvo šaltas, daug pumpurų nušalo, o vėliau merkė liūtys. Dėl jų ir nuskinti derlių nebuvo lengva, ir sandėliuoti. Kam pavyko, tas visų obuolių dabar esą neparduoda – laukia, kol jie pabrangs. Didmenininkai sako, kad obuolių trūksta visoje Europoje, net tokiuose kraštuose, kaip Ispanija ir Italija, šalyse kurios paprastai šio vaisiaus turi pakankamai.

Prasti orai kortas sumaišė ir Lietuvos obuolių augintojams. Kai kurių bendrovių sodų derlius – perpus mažesnis nei užpernai ir jau beveik visas išparduotas. Kitų obuolių augintojų saugyklos jau tuščios. Bet esą net jeigu vaisių būtų prinokę tiek pat, kiek visada, kažin, ar būtų pavykę juos nuskinti.

Lietuvos augintojai derliaus turi maždaug dviem savaitėm, tačiau lūkuriuoja kada jį parduoti.

„Naradavos“ vadovas Aloyzas Grygalis sako, kad nuskynė maždaug pusę vidutinio derliaus, nors pačių vaisių kokybė ant medžių ir buvo nebloga. Tačiau juos skynė per lietų į sandėlį suvežė šlapius ir jie pradėjo gesti.

Kainų kilimas Europoje prasidėjo iš karto po Naujųjų metų. Daugiausia, iki trijų kartų, brango perdirbimui skirtas derlius. Trečdaliu desertiniai obuoliai. Mažmeninėje prekyboje jie maždaug trečdaliu brangesni nei ankstesniais metais ir parduodami 1–1,2 euro už kilogramą. Pasak pardavėjų, pernai jie pardavinėjo po 0,75 euro už kilogramą.

Verslinių sodų asociacijos atstovai sako, kad jie su nerimu laukia pavasario, nes bijo prognozuoti, koks gali būti ateinančių metų derlius – dirvas suniokojo lietus, jei bus šalta, obelys žydės prastai.